Мозъкът се уголемява с медитация

Практикуването на прости техники води до структурни промени в органите

Медитацията наистина е тренировка за ума, установиха американски учени, според които тя може да уголеми мозъка, съобщава в. „Дейли мейл", цитиран от Нова телевизия.

Практикуването на прости техники за медитация като съсредоточаване върху дишането помага да сгъстите сивото вещество в части от мозъка, свързвани с ученето и паметта, контролирането на емоциите и състраданието. Само осем седмици медитация водят до структурни промени, които са достатъчно големи, за да бъдат уловени при магнитно-резонансна томография, съобщават американските учени.

Неврохирургът от Харвардския университет д-р Сара Лазар заяви: "Ако използвате определена част от мозъка си, тя ще се увеличи, защото я използвате. Това наистина е умствено упражнение. Идеята е "използваш или губиш". Това е като помпане на мускул".

За целите на изследването си д-р Лазар и нейните колеги изследвали мозъка на 16 доброволци преди и след осемседмичен курс по осъзната медитация. Това е все по-популярна форма на медитация, при която целта е да се съсредоточите върху мисли за физически усещания на тялото си и да се откъснете от „бърборенето на ума".

Доброволците имали ежеседмични групови сесии, в които правели упражнения за дишане, лека йога и "сканиране на тялото" - съсредоточаване на мислите върху определени части от тялото. Те били помолени също така да тренират около половин час всеки ден.

Магнитно-резонансната томография била правена преди и след сесиите и резултатите били сравнени с тези на доброволци, които не участвали в курса по медитация. След осем седмици участниците в курса имали по-гъсто сиво вещество в редица части на мозъка, включително в левия хипокампус – малка структура във формата на подкова в централния мозък, свързана с паметта, ученето и регулирането на емоциите.

Хората, които не се включили в курса, нямали подобни структурни промени на мозъка. Д-р Лазар казва, че умственото упражнение стимулирано невроните, които съставляват сивото вещество, създавайки по-гъсти връзки помежду им.