25 години от падането на Берлинската стена

Любопитен факт е, че падането на границата се дължи на грешка

В германската столица днес е кулминацията на тържествата за 25- годишнината от падането на Берлинската стена. От обяд до късно през нощта ще има всенароден празник пред Бранденбургската врата. 

В отбелязването на годишнината ще участват канцлерът Ангела Меркел, президентът Йоахим Гаук, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

Очаква се да присъстват екс президентите на Полша и на бившия Съветски съюз Лех Валенса и Михаил Горбачов. 

След Обединението германците плащат добавка от над 5% по данъка върху доходите, т.нар. “данък солидарност” за възстановяването на източните провинции - около 15 млрд. евро годишно извън държавните инвестиции, припомня БНР. На историческата годишнина обаче сметките не са важни. Преобладават спомените и вълненията за деня, в който падна Стената.

Тогавашният външен министър на Федерална република Германия Ханс-Дитрих Геншер заяви: “Канцлерът Хелмут Кол и аз бяхме на официално посещение във Варшава, когато получихме невероятната новина. Беше ясно, че трябва да прекъснем посещението и да заминем за Берлин”.

35-годишната по това време Ангела Меркел е физик в Източногерманската академия на науките. “Както всеки четвъртък бях на сауна с една приятелка и имах предчувствие, че нещо ще се случи. Когато излязохме, хората вече се стичакаха към граничния пункт, близо до който живеех. И аз минах границата за кратко и беше невероятно”, припомня си тя.

Франц Бекенбауер, в онзи момент треньор на западногерманския национален отбор по футбол, разказва: “Предстоеше ни решаващият мач в Кьолн срещу Уелс, който трябваше да спечелим, за да се класираме за световното първенство в Италия. По това време в ГДР вреше и кипеше и в решаващата седмица за подготовката ни падна Стената. По цял ден седяхме пред телевизорите и никой не се интересуваше от мача”.

Днес президентът Гаук ще посети мемориалния комплекс на улица "Бернауер", където е запазен фрагмент от стената. Там ще има церемония с полагане на цветя в памет на загиналите при опит за бягство на Запад и ще бъде отслужена литургия в близката църква. В изложбените зали на комплекса канцлерът Меркел ще открие постоянна експозиция "1961-1989. Берлинската стена", предаде "Дарик".

После тържествата ще се прехвърлят в концертната зала на площад "Жандарменмаркт", където ще има тържествено събрание с участието на президента и канцлера. Вечерта ще бъдат пуснати във въздуха 6880 бели светещи балона, инсталирани по протежението на премахнатата стена, който акт ще символизира изчезването на границата. При излитането на първите балони на сцената при Бранденбургската врата симфоничен оркестър и хор ще засвирят и запеят Одата на радостта от Бетховен, след което на сцената ще се качат известни изпълнители и артисти, а очевидци ще разкажат спомени.

На състоялата се вчера в Берлин ежегодна международна научна конференция "Падането на стените" канцлерът Меркел заяви, че преди 25 години хората в Берлин са сътворили история. "Невъзможно е задълго да бъде потискан човешкият стремеж към свобода", каза тя и добави, че е "необходимо мъжество, за да придобиеш свободата, но е необходимо и мъжество, да се ползваш от свободата".

Берлинската стена служи за граница между Западен Берлин и Германската демократична република от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г. Тя става един от най-известните символи на Студената война. При опит да преминат стената са загинали между 136 и 245 граждани на ГДР, бягащи на Запад.

Любопитен факт е, че падането на границата се дължи на грешка. На 9 ноември 1989 г. министър-председателят на ГДР (Източна Германия) Гюнтер Шабовски в публична реч обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Планът на управляващите е бил за плавно отпадане на ограниченията и постепенно преминаване към свободен режим на движение. В отговор на журналистически въпрос от кога влиза в сила новият режим, премиерът обаче отговаря: "Доколкото ми е известно, веднага". Когато чуват това, множество жители на Източен Берлин се втурват към стената, а граничарите не успяват да реагират и се въздържат да ги отблъснат с насилие. Хората от двете страни на изкуствената граница започват да рушат стената.

Четвърт век след падането на Берлинската стена, около 120 части от нея могат да бъдат открити в над 120 страни по света, от Великобритания до Южна Африка и САЩ.

Според проучване, направено наскоро, само 13 на сто от жителите на някогашния Източен Берлин смятат, че падането на Стената и Обединението на Германия са им донесли повече негативи, отколкото ползи.

Посолството на Германия у нас организира инициатива "Бягане към свободата", посветена на годишнината от падането на Берлинската стена. С участието си в проявата София ще е един от 80-те града в света, които се присъединяват към честванията.

Стартът е в 14 часа пред паметника на Берлинската стена до НДК, каза за "Хоризонт" Георги Станоилов от неправителствената организация "5kmrun.bg", съорганизатор на проявата.

“Уникалното за паметника на Берлинската стена е това, че в момента блокове от нея могат да се видят само на три места и, за наша радост, единствено в България достъпът до този паметник е абсолютно свободен. Другите две места, на които Берлинската стена съществува като паметник, са "Майкрософт" и "Гугъл", но, за съжаление, там достъпът е ограничен само за техните служители”, твърди той.

Така че, заповявайте! Повечето хора в България не знаят, че този паметник съществува у нас, затова той не е толкова популярен сред българите, за ралика от чужденците и най-вече германците, твърди Станоилов.