Дядо Мраз приема заявки за подаръци в специален сайт

В СССР белобрадият старец става задължителен образ на Новата година

Дядо Мраз е в нета. Не няма грешка и не става въпрос за дядо Коледа, а за неговия познат от соц-а предшественик Дядо Мраз.

Белобрадият старец обаче не изостава от модерните технологии и приема заявки за желания подарък на официалната си страница http://diadomraz.com/

Добрият старец обяснява, че е в работилницата си и зове: „Моля оставете ми съобщение". Така всеки, който иска не коледен, а подарък от Мраз, може да пусне заявката си. Всички послушни през изминалата година, могат да поискат дар от стареца, който логично не идва на 25 декември, а на Нова година.

В самата бланка на заявка за подарък е отделено място и за „лице за контакт", което да съдейства на Мраз в осигуряването на желания новогодишен подарък.

Дядо Мраз е главният приказен герой на Новата година. Появява се в славянската митология като символ на зимните студове. В СССР от края на 30-те години на 20-и век дядо Мраз става задължителен каноничен образ на Новата година. Тази традиция е въведена след няколкогодишна забрана на коледната елха. Традицията по-късно е пренесена и в социалистическа България.

Дядо Мраз раздава подаръци в навечерието на Новата година на организирани тържества в детски градини и училища. Шейната на дядо Мраз е карана от тройка коне, а негова неотлъчна спътница е Снежанка.

Демократичният вариант на Дядо Мраз - Дядо Коледа е известен по света още като Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл. Той е едновременно исторически и митологичен герой, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово.

Някои считат, че съвременният образ на Дядо Коледа е създаден от компанията Coca Cola, която в рекламите си изменя образа на свети Николай, сочи справката в Уикипедия.

Според легендата, Дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени, и носи подаръци на послушните деца. Елените са: Дашер, Дансер, Прансер, Виксен, Комет, Кюпид, Донер, Блитцен и Рудолф.

В Русия и Македония все още уважават Дядо Мраз.