Настаняват бездомниците в София в два кризисни центъра

Освен подслон, бездомните лица ще получат топла храна и дрехи

От 15 ноември започва функционирането на двата кризисни центъра за настаняване на бездомни лица в София. 

Това каза в интервю за „Фокус” Мина Владимирова, директор на Дирекция „Социални дейности” към Столична община.

„През есенно-зимният сезон вече трета година ще се разкриват кризисни центрове за настаняване на бездомни лица. Това са два центъра, които се намират в кв. „Захарна фабрика”, припомни Владимирова

„От 15 ноември с решение на Столичен общински съвет и този есенно-зимен сезон се откриват и започва тяхното функциониране. Издръжката е изцяло от бюджета на Столична община и възлиза на около 150 000 лева в рамките на тези 4 месеца, в които функционират”, обясни директор на „Социални дейности”. 

По думите й, тези услуги вече трета поредна година показват своята ефективност. 

„Ние стартирахме с капацитет 30 места, а вече говорим за капацитет от 170 общо на двата кризисни центъра. В тези центрове, освен подслон, който се осигурява от 18.00 часа до 10.00 часа на следващия ден на бездомните лица, се предлагат топла храна, дрехи, условия за поддържане на хигиената, както и най-вече консултация със социален работник и, когато се наложи, с психолог”, допълни Владимирова. 

Тя уточни, че много активно през този зимен период, а и изобщо през цялата година, работят с „Общинска полиция” и с общинските болници на територията на Столична община, които непрекъснато обгрижват, когато се касае за здравословен проблем, бездомните хора.