Горанов: "Виктория" да бъде продадена като действаща банка

Като министър на финансите първостепенно е да гарантирам, че обезпечените влогове ще стигнат до своите собственици, и то максимално бързо, подчерта той

Добре е търговска банка “Виктория” да бъде продадена като действащо предприятие. Това е мнението на финансовия министър Владислав Горанов, разпространено от пресслужбата на ведомството.

“Другият сценарий за нея е тя да продаде активите си с кредитния портфейл, който се различава значително от този на КТБ, след което да отвори, да върне привлечения ресурс, ако вложителите искат да го изтеглят, и да продължи да действа като собственост на КТБ към доброволна ликвидация.Преценката дали да бъде продавана банката като действащо предприятие, или да мине към доброволна ликвидация, е на БНБ, уточни той.

“На всички ни се иска максимално бързо справедливостта и всички лоши практики в КТБ да излязат на бял свят. Но за мен като министър на финансите първостепенно е да гарантирам, че обезпечените влогове ще стигнат до своите собственици, и то максимално бързо”, заяви Горанов.

Според него банковата криза е отминала “дотолкова, доколкото проблемът в КТБ вече е зад нас и занапред ще бъде решаван в рамките на действащия закон”. “Мисля, че няма абсолютно никаква причина за недоверие в банковата ни система и ще видите как в съвсем скоро време пазарът ще го оцени като доходност”, каза той.

Актуализацията на бюджета е не само ключ към решаването на проблемите на отделните бюджетни системи, а и ще даде отговор на въпроса, свързан с увеличението на лимитите на дълга. Те ще помогнат за изплащането на гарантираните вложения в КТБ. Актуализацията на бюджета ще бъде внесена до края на следващата седмица, а малко след това и проектът за бюджет за 2015 г. Така до края на годината двата проектозакона ще бъдат приети.

Длъжни сме да решим и казуса със затлачени плащания в някои системи и, от друга страна, да узаконим увеличението на лимитите на дълга, за да можем да подпомогнем Фонда за гарантиране на влоговете с необходимата ликвидност, каза Горанов.

До десет дни вложителите в КТБ ще подпишат договор с разследващата швейцарска компания ССI, която трябва да установи кой е виновникът и поръчителят на фалита на Корпоративна търговска банка, каза вчера пред БНР Божидар Томалевски от Инициативния комитет на вложителите.