Как да се къпем правилно

Къпането всеки ден е вредно

От деца ни учат, че трябва да се къпем всеки ден с топла вода, сапун и гъба, за да се избавим от вредните организми и неприятната миризма, която може да се появи при физически усилия, пише ezine.bg.

 Има народи, които вярват, че ако човек не е достатъчно чист, не може да успее нито в кариерата, нито в любовта и нещастията винаги ще го преследват.

 Но като мием с топла вода тялото си всеки ден, нанасяме сериозна вреда на повърхностния слой на кожата. Прекалено топлата вода, сапунът и абразивната повърхност на гъбата увреждат защитния слой на кожата и ни правят по-възприемчиви към различни болести.

 Преди да се появят съвременните удобства, хората се миели доста по-рядко и често го правели в една и съща вода. Дори днес обаче миенето не убива бактериите и микроорганизмите, а само ги премества.

 

Как да се къпем правилно

 

Колониите от бактериите, които живеят по стените на банята, се преместват върху краката ви, а бактериите от краката ви се преместват върху плочките в банята.

 Това е и причината, поради която някои хирурзи не взимат душ преди операция. Колониите от микроорганизми, които населяват човешкото тяло, не се променят особено от честотата на къпане.

 Разбира се, антибактериалният сапун убива микроорганизмите, но не се препоръчва използването му всеки ден върху цялото тяло, тъй като това спомага за появата на суб-бактерии.

 Най-важно за запазване на здравето на кожата е защитата на повърхностния слой на кожата. Не съществува идеална честота за къпане, но се смята, че е добре да се къпете не по-малко от седем пъти седмично.

 Като пропускате едно къпане, може да оставите лошо впечатление у някои хора, но давате на кожата си време и възможност да се възстанови след последния душ.

 Никога не се къпете с прекалено топла вода, използвайте хладка или леко топла вода и много мек сапун. Още по-добре е да се къпете без сапун и след къпане използвайте хидратиращ крем за тяло.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен