Всяко второ лекарство в интернет е фалшиво

Новините

10-11-2014, 09:01

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Сексхапчетата копирани най-често

Над 60% от лекарствата, продавани в интернет, са фалшиви. Това означава, че всеки втори медикамент в мрежата е менте. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова, позовавайки се на данни от Европейската комисия.

По думите й българският потребител може да купи и купува всичко, което се предлага on line не само в наши, но и в чуждестранни сайтове. В повечето случаи ментетата не са опасни, но копират досущ оригиналите. Някои от тях обаче са с отклонение в дозировката на активното вещество и могат да окажат негативно влияние истранични реакции в човешкия организъм. Затова българският гражданин трябва да повиши своите знания и грамотността си по отношение на безопасната употреба на лекарства и лекарствената регулация като цяло, каза още доц. Стоименова.

За по-добра информираност Изпълнителната агенция по лекарствата, съвместно с пациентски организации, започва до дни широкомащабна кампания сред пациентите. С листовки, както и в лични консултации с фармацевтите в аптеките на хората ще бъде разяснявано как да приемат своите медикаменти, по какво да различават оригинала от ментето и къде да сигнализират, ако се усъмнят, че купено от тях лекарство е фалшиво, пише "Монитор".

Като пример за липса на информираност директорът на ИАЛ изтъкна страха на много граждани от лекарствата с черен триъгълник върху опаковката. Доц. Асена Стоименова поясни, че от 2011 г. те са разрешени от ЕМА (Европейската агенция за контрол на медикаментите) и не са рискови за здравето.Таблетките за сексуална мощ са най-често копирани и продавани и в интернет, и на черно, припомниха фармацевти. Шест фалшиви лекарства за година, всичките за „мъжки проблеми”, са засечени на българския пазар от началото на годината до края на октомври. Всички те са предназначени за лечение на еректилна дисфункция, като пет от тях са се разпространявали в интернет, а един е открит в аптека, казаха от ИАЛ. От там допълниха, че от началото на годината са проверили 383 търговци на лекарства на едро и дребно, като 280 от проверките са били на аптеки. Издадените наказателни постановления са 80.

„Контролните органи не си вършат добре работата. Затова хората не ги търсят да подадат сигнал, когато попаднат на фалшив медикамент.” Така коментира проблема д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването и припомни, че най-голямото количество ментета е внос от Индия.