Загинал преди 7 години завеща 266 000 лева борч на децата си

Сираците плащат кръвнина на жертвата на баща си

Покойник от 7 години завеща борч на двете си дъщери в Попово от 266 712 лв., заради катастрофа с убит, в която самият той загубил живота си. Виновникът за трагедията Айдън Рамизов бил пиян и нямал застраховка "Гражданска отговорност". Освен, че оставил децата си без баща, той станал причина да наследят огромния борч от стотиците хиляди, които били изплатени от "Гаранционния фонд" на близките на убития от него Г.Г., пише „Труд“.

От своя страна това лято фондът потърси чрез съда в Търговище цялата сума заедно с лихвите от двете дъщери на покойника, признат за виновен. Преди дни магистратите постановиха двете момичета да платят по 133 356 лв. и лихвите до окончателното издължаване. Те не са се явили на делото в Окръжния съд в Търговище, нито са пратили писмен отговор. Могат да обжалват решението във Варненския апелативен съд.

Трагедията за двете семейства е станала на 24 септември 2007 г. Тогава Айдън с "Форд Сиера" предприел изпреварване с висока скорост и нахлул в насрещната лента, където ударил челно "Пежо". На място издъхнали и двамата водачи. В последствие е установено, че Айдън е шофирал с 2,73 промила алкохол и нямал застраховка. Съпругата и синът на убития при катастрофата Г.Г. осъдили "Гаранционния фонд" да им плати обезщетение. Съдът постановил вдовицата да получи 65 000 лв., а детето 105 000 лв. Заедно с разходите за такси, лихви, изпълнителни дела и други сумата станала общо над 266 000 лв.

В решението си магистратите от Окръжния съд в Търговище припомнят, че "Гаранционният фонд" изплаща обезщетения по задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите за: имуществени и неимуществени вреди вследствие на смърт или телесни увреждания и за вреди на чуждо имущество, ако: "Пътнотранспортното произшествие е настъпило на територията на Република България и е причинено от моторно превозно средство, което обичайно се намира на територията на страната, и виновният водач няма сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност". Фондът изплатил сумите на вдовицата и момчето и от своя страна спечели иска срещу наследниците на виновника за трагедията.