Пловдивчани пътуват масово по Нова година

Пловдив Лайф

10-11-2014, 09:49

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

За Коледа предпочитат да си стоят вкъщи

Още е началото на ноември местата за празнуване на Нова година в чуждестранните курорти са вече на привършване. За предстоящите коледни и новогодишни празници пловдивчани избират да  пътуват масово до Истанбул, Прага, Виена и Солун. От бранша отбелязват, че тази година за разлика от предишната, няма мераклии за Италия, докато за Швейцария почти не са останали свободни места.

От по-екзотичните дестинации пък пловдивчани се спират на Малдивите, Дубай и Малта. Желаещи, макар и доста по-малко, има дори за Северна Африка и Бразилия.

По думите на туроператорите, Турция привлича пътуващите най-вече с приемливите пакетни цени и високото качество на обслужването. Тази тенденция е валидна не само по Коледа, но и през летните месеци. Предпочитанията са за пътуване с автобус, най-вече заради по-ниските цени на билетите.

Хората отделят средно по 1000 лева за екскурзия извън страната, коментират туроператорите. 500 лева излиза средно туристическият пакет, още толкова заделят за свободно харчене.

Българите все още не пътуват масово по Коледа, тъй като спазват традицията и празнуват със семействата си. Бумът на екскурзиите е по Нова година, още повече, че тогава се събират и няколко поредни почивни дни.

Тази година интересът към българските ни планински курорти е сравнително малък. Причината е, че почивка в чужбина излиза на същата цена, каквато и тук, дори и по-евтино. Отделно качеството на обслужване в България е много по-ниско, отколкото в Халхидики, Париж или Солун. “Персоналът ни тук не е обучен, на клиентите не се угажда, в много случаи дори се гледа с презрение”, допълват от бранша.