Плевнелиев: Служебното правителство се справи достойно (обновена)

Близнашки осигурил плавен преход към новия кабинет

Служебното правителство се справи достойно с поставената задача и да организира плавен преход към ново правителство.

Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на отчета и оценката на служебното правителство в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, предаде „Фокус“.

За две години пет правителства и три парламента се смениха в България.

Плевнелиев посочи, че служебните министри доказаха, че може да се свърши много работа за кратко време, когато си професионалист.

„Те работиха по съвест. Предприеха основни мерки в енергетика, здравеопазване, правосъдие, възвръщането на доверието на ЕС и т.н. В мандата на проф. Близнашки влезе в сила споразумението за партньорство с ЕК в периода 2014 – 2020 година”, заяви той.

Плевнелиев подчерта, че служебното правителство е изпълнило успешно основната си мисия за организиране и провеждане на парламентарните избори.

„Изборният борд доказа смисъла на сътрудничеството между граждански организации, институции за провеждане на честни избори”, обяви държавния глава.

Плевнелиев коментира въпросът с европейските фондове, подчертавайки, че за периода 2009 – 2012 година се е наблюдавало силно ускоряване, а при правителството на Пламен Орешарски точно обратното.

Държавният глава заяви, че избирането на Кристалина Георгиева за заместник-председател на ЕК е безспорен успех.

„Получаването на този най-висок пост е доказателство за доверието ,с което се ползваха българската кандидатура и служебно правителство”, каза още Росен Плевнелиев.

Той разясни, че когато се предлагат законодателни решения, всеки трябва да си даде сметка за техните въздействият.

Държавният глава припомни, че всеки законопроект трябва да бъде поставен на оценка на въздействието, да бъде публично оповестен и как би се отразил на нацията, защото законодателството не е национален акт, а процес, в който съобразно Конституцията и последната дума имат гражданите.

„Служебните правителства са специални правителства. За да стигне една държава до служебно правителство, значи има криза. Служебното правителство е кризисен мениджър”, заяви Плевнелиев и посочи, че то трябва да има възможности да действа максимално адекватно спрямо непредсказуемата среда.

„Аз съм абсолютно убеден, че и четирите служебни правителства до момента са успявали да действат максимално адекватно , защото са имали възможността да го направят”, подчерта Плевнелиев.

„Българският народ има още две години време, за да вземе решение кой ще бъде най-полезен за нацията”, категоричен бе президентът.

„Президентските избори са много далеч и не си правя никакви сметки, защото ако беше така щях да бъда нечестен към българските граждани. Това, което аз съм разбрал е, че в политиката обикновено нещата не се случват така, както се замислят – слава Богу, че в демокрацията това е доказан факт. Видяхте, че всички управляващи са идвали с определени сметки, планове и амбиции, но след това се е случвало нещо друго”, обясни държавният глава.

„Колко хубаво, че живеем в демократичен, а не в тоталитарен режим, в който всичко беше до болка ясно. Вярвам, като един убеден демократ и проевропеец, че българският народ има още две години време пред себе си за да вземе решение кой ще бъде най-полезен за нацията. Рано е - на политическите сметки нито им е време, нито им е място, нито се случват така както са замислени”, категоричен бе държавният глава.

„Това, което трябва да се прави днес, от което България има нужда е много труд посветен в правилната посока. Това очаквайте от мен и от новия министър-председател, на когото стискам ръка и поздравявам за историческия успех, който постигна. В годините на прехода да бъде първият демократично избран за втори път премиер”, допълни Росен Плевнелиев.