Лапидариумът в Добрич е обогатен с ценни находки

Дарителят останал анонимен

Лапидариумът в Добрич е обогатен с ценни архитектурни детайли, съобщи радио „Фокус”. Дарението е направено от родолюбив добруджанец, пожелал да остане анонимен.

Мраморни колони, капител и основа за статуя, всички от античния период, допълват сбирката на музея на открито в града. Открити са случайно край късноримския и ранновизантийски град Залдапа в община Крушари, където тази година се проведоха археологически разкопки. Артефактите са намерени край иманярски изкоп и са пренесени със средства на дарителя. Точното място на архитектурните детайли, където са открити е епископската базилика, която бе разкрита от археолозите това лято. Дарителят е отсъствал от страната, но при завръщането си е научил за възобновените археологически разкопки в областта и се е свързал със специалисти от Регионалния исторически музей в Добрич.

Предполага се, че мраморната колона е била вероятно вградена в архитектурата на епископската базилика. Мраморният капител е йонийски, с интересна растителна украса. По думите на директора на музея Костадин Костадинов, желанието на специалистите е археологическите проучвания да бъдат продължени и през следващата година, дори да бъде разширен обхватът като се търси финансиране и за подводни археологически проучвания в района на Приморска Добруджа.