София ще е домакин на Седмото международно триенале на графиката

Събитието е с 20-годишна история, която събира най-добрите художници от 30 страни

Във всички изложбени зали на галерията на СБХ на ул. „Шипка" 6 тази вечер в 18 часа се открива Седмото международно триенале на графичните изкуства „София 2014", което ще събере най-новите творчески постижения на художници от 30 страни, предаде българското национално радио.

Събитието е с 20-годишна история, специалисти го оценяват като актуална платформа за съвременната световна графика и го нареждат сред най-значимите международни прояви в областта на визуалните изкуства, казва Албена Спасова, координатор на секция „Графика" в СБХ.

В журито са влезли значими фигури от света на съвременната графика - Жозе Гидес - Бразилия, Марк Фризинг - Люксембург, Хенри Клайн - почетен професор по изкуствознание и арт посредник - САЩ. Журито, което при откриването ще обяви и наградите, се председателства от д-р Бреда Шкрянец - директор на най-старото и авторитетно международно биенале на графиката в Любляна (Словения).

Ето как описва каталогът на триеналето съвременната графика: Експерименталната симбиоза на техниките за отпечатване с изразните възможности на живописта, скулптурата, дизайна, архитектурата и киберпространството - всичко това превръща днес графичния отпечатък повече от всякога в място с неизтощим потенциал за философска и естетическа реторика.Освен основната експозиция, селектирана от журито, ще бъдат представени и три великолепни съпътстващи кураторски изложби, подготвени от:  Жозе Гидес  („Дигиталното говорене"), Хенри Клайн („Съвременна американска графика"), д-р Бреда Шкрянец  („Шест словенски акции"), както и самостоятелна изложба на носителя на Голямата награда от предишното триенале през 2011 г. - Марк Фризинг.

В програмата на триеналето е и дискусията „Съвременната графика – между класическите и дигиталните технологии", която ще се проведе на 11-и ноември от 11.00 часа.

Партньори и подпомагащи международното събитие, чийто организатор е Съюзът на българските художници - секция „Графика", са Столичната община , фондация „Поддържане на изкуството в България", с любезното съдействие на посолствата на Бразилия и САЩ в България.

Изложбите на триеналето ще продължат до 30-и ноември.