Посрещаме "Верни" отново в Бургас

Мисия Бургас

10-11-2014, 15:58

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Фрегата се завръща от операция на НАТО

След успешно учение на НАТО в Средиземно море, фрегата "Верни" се завръща отново във военно морската база Атия, край Бургас.

 Екипажът на фрегата „Верни” изпълни всички поставени задачи по наблюдение на морските превози в отговорната зона за патрулиране. В периода 31октомври – 6 ноември съвместно с 6 кораба от Постоянната група на НАТО в Средиземно море, се проведе съвместна операция по контрол на корабоплаването.

През този период се повиши интензивността на запитвания, посещение и проверка на плавателни съдове в централната и източната част на Средиземно море. Бяха проведени действия, насочени към информиране на търговското корабоплаване за целите и задачите на операция „ACTIVE ENDEAVOUR”. Отработи се и предаването и приемането на гориво и леки товари на ход от снабдителен кораб „Leroy Grumman” от ВМС на САЩ.
Командирът на Втора постоянна група кораби на НАТО комодор Брат Уйлямсън посети фрегата „Верни”. Капитан II ранг Павлин Петков, командир на фрегатата, запозна командира на съединението с възможностите и способностите на кораба и екипажа. С офицерите комодор Уйлямсън искрено сподели своето задоволство от отличната подготовка, професионализъм и усилия на екипажа, проявени по време на участието в операцията, както и от съвместната работа и при отработването на различните епизоди на море. Според комодор Уйлямсън най-ценното за НАТО е изграждането на съвместно доверие, чрез съвместна работа.