Японският майстор Като: Чрез шотокана постигаме целите в живота

Спорт

10-11-2014, 16:47

Снимка:

Снимка: Борис Минчев

Автор:

Sportonline.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Японски майстор разкрива тайните на шотокана в София

5 златни медала за Самурай

В България децата се отнасят много сериозно към тренировките, не мога да кажа същото за тези в Западна Европа

От петък до неделя в София се проведе 11-ият международен турнир по Шотокан карате До, който носи името Шисейкан. В първите два дни се проведе семинар във връзка с развитието на спорта с участието на японския майстор Садашиге Като. Той има 9-и дан по това бойно изкуство и е обучавал всички български специалисти от 1996 г. насам.
За спецификите на шотокана и развитието на този спорт у нас, господин Като говори специално пред sportonline.bg.

- Какво представлява бойното изкуство шотокан? Какви са неговите специфики?
- Шотокан Карате До е японско бойно изкуство, корените на което произлизат от остров Окинава. Днес много хора по света го практикуват като изкуство за самозащита, самоусъвършенстване и спорт. Шотокан се характеризира с мощни и динамични техники за удряне, ритане и блокиране, при които силата се генерира от цялото тяло. Дори и физически слаб човек може да се научи да използва рационално цялото тяло, така че техниките му да придобият необходимата мощ.

- Как влияят заниманията по този спорт на малките деца? Какви физически и психически качества развива то у подрастващите?

- Нашето тяло е създадено, за да се движи. Когато човек не задоволява нуждата от движение, тялото започва да губи естествените си способности и често се стига дори до заболявания. Днес все повече малки деца страдат от плоскостъпие и гръбначни изкривявания от най-ранна възраст, и това често е причинено от начина на живот. Смятам, че Карате е една добра профилактика, тъй като практикуващите тренират с боси крака и правят много упражнения, които заздравяват мускулите на свода на ходилото. Освен това те изграждат навика да поддържат естествена правилна поза. Заниманията с Карате развиват у децата умение за концентрация на вниманието и силна воля, които им помагат да постигат целите в живота. Децата се научават на уважение, търпение и стават по-дисциплинирани.

- Можете ли да сравните как се развива този спорт у нас на фона на нивото в другите страни?

- В България децата се отнасят много сериозно и полагат големи усилия по време на тренировка. Не мога да кажа същото за децата в западна Европа. Там възприемат заниманията с Карате повече като забавление.

- Как намирате нивото на шотокана у нас спрямо миналата година? Как намирате организацията на турнира?

- Аз редовно преподавам в България от 1996г. От тогава до сега нивото на инструкторите се е повишило значително. Това проличава и в представянето на състезателите. По време на единадесетия международен Шотокан турнир Шисейкан наблюдавах много интересни и изпълнени с боен дух двубои и Ката. Искам да изкажа благодарност към сенсей Лъчезар Ненов и неговия екип за перфектната организация.