Река Луда Яна не е опасна за населението

Животът

10-11-2014, 17:04

Снимка:

segabg.com

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Окислената вода не може да отиде в чешмите, металите са под нормата

Няма никаква опасност за населението отизтичането на така наречената окислена вода в река Луда Яна в района на селата Цар Асен и Росен, каза на пресконференция областният управител на Пазарджик Иван Йорданов, цитиран от Фокус.

Според Йорданов последните проби са показали, че концентрацията на метали във водата е под допустимите стойности. "Жителите на двете населени места могат да са спокойни, че няма влошаване на качествата на питейната вода. Стойността на металите е под нормите и в самата река", добави областният управител.

Той каза също, че на срещата при него днес са присъствали представители на РД "Пожарна безопасност и защита на населението", РИОСВ, РЗИ, Басейнова дирекция, както и на дружеството "Еко Медет", което стопанисва водоема, от който има теч. "Очакванията са да има постепенно снижаване на нивото на водоема още тази нощ заради монтирана по-мощна помпа. Ако има проблем с тази помпа, утре ще бъдат докарани други от дружеството "Асарел медет", но най-късно до края на утрешния ден проблемът с изтичането на окислената вода ще бъде решен", подчерта Иван Йорданов.