„Сцена на науката“ в Стара Загора

Участниците предлагат среща с химията, физиката, астрономията, биологията и географията

Домакин на инициативата е Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. "Сцена на науката" ще се проведе на 15 ноември.

Ще бъдат представени ефектни демонстрации, любопитни рекорди и малко известни факти от света на науката. Участниците предлагат среща с химията, физиката, астрономията, биологията и географията по един различен и нестандартен начин.
Преди откриването в 10.45 ч. гостите могат да разгледат подготвените щандове и презентации във фоайето на втория етаж. След официалния старт в 11 ч. започва „Забавна физика“, която ще представят екип от физици от Пловдивския университет с ръководител проф. Георги Иванов. В 11.50, все още на вълните на физиката, следват демонстрации на ученика Рафаел Калъчев от ПГСАГ „Лубор Байер“.
От 12 до 12.40 два екипа от ученици от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ ще представят своите проекти по тайните на биологията. Първият екип с ръководител г-жа Тонка Павлова ще представи своята работа за витамините, белтъчините и въглехидратите под заглавието „И нека храната бъде вашето лекарство, а вашето лекарство бъде вашата храна“. Още тайни на биологията са подготвили роменролановци, ръководени от г-жа Цветкова.
Последни на сцената на науката ще стъпят учениците от Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ с ръководител г-н Тончо Петров. Те ще представят рекордите на Черно море от 12.40 до 13.10 часа.
Инициативата се организира от Центъра за наука, изкуство и култура.