Близнашки: Най-трудно беше връщането на диалога с гражданите

Политика

10-11-2014, 19:58

Снимка:

mignews.info

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Близнашки: Служебното правителство работеше честно и прозрачно

Упреците за превишаване на правомощията на служебното правителство са политически спекулации, коментира той

Връщането към диалога с гражданите след месеци на улични протести бе една от най-трудните задачи пред служебното правителство. Това каза за Радио „Фокус” Георги Близнашки, професор по конституционно право и министър-председател в последното служебно правителство. По думите му, ситуацията е била изключително напрегната и е трябвало да бъде върнато доверието на гражданите в институциите. Той определи упреците за превишаване на правомощията на служебното правителство като напълно несъстоятелни

„Служебното правителство действаше в рамките на Конституцията на страната. Ние избягвахме да поемаме дългосрочни ангажименти, но все пак нямаше как да си затворим очите за тежките последици от поройните дъждове, които се изсипаха над страната и затова трябваше да намерим средства и да подпомогнем местните власти за преодоляването на последиците. Наложи ни се и няколко пъти да се занимаваме със стратегически въпроси, но не сме вземали окончателни решения, а само сме предлагали варианти за решаването им”, каза още проф. Георги Близнашки.

Според него, упреците за превишаване на правомощията на служебното правителство са политически спекулации, а не сериозни обвинения. Относно инициатива за промени в пенсионирането на военните, която предизвика широк публичен отзвук, Близнашки каза, че служебното правителство не е подготвяло никакви законодателни инициативи по този повод.
Като успех проф. Близнашки определи разрешаването на дългогодишния проблем със собствеността на „Александър Невски” и правото на БПЦ да стопанисва храм-паметника.