10 банки ще изплащат депозитите в КТБ

 Изплащането на гарантираните депозити до 100 000 евро, блокирани в Корпоративна търговска банка, ще започне до 4 декември. За целта ще бъдат ангажирани 10 банки. Разпределението ще става според последната цифра на Единния граждански номер (ЕГН) на клиента, обясни председателят на временната парламентарна комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

В списъка ще влязат банките с най-широка клонова мрежа в страната. От фонда за гарантиране на влоговете все още не е взето категорично решение за броя на трезорите. Коментират се пет-шест имена. От друга страна, последните цифри в ЕГН са десет - от нула до девет.

След като се ориентира в коя банка са разпределени парите му, вложителят трябва да заяви пред нея как ще постъпи с тях. Има три варианта. Единият е човекът да си открие сметка в същата банка и да нареди парите му да се преведат по нея. Втората възможност е да посочи сметка в друг трезор. Третата е да изтегли цялата сума на каса. Няма да искат такси.

Общините, които имат депозити в КТБ, ще получат парите си на 100%, тъй като са защитени с държавни книжа. Някои предприятия обаче ще изгорят с големи суми, тъй като влоговете им надвишават законоопределения праг на държавна гаранция, отбеляза Стоянова.

С новата актуализация на бюджета отпада вариантът държавата да даде гаранции на фонда, за да може той да вземе кредити за изплащане на защитените депозити. Вместо това самото правителство ще изтегли нов дълг, който ще предостави на фонда под формата на заем.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен