Паметник на Георги Марков ще се извисява на пл. "Журналист"

Животът

11-11-2014, 09:01

Снимка:

balkaninside.com

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Днес на пл. "Журналист" в София президентът Росен Плевнелиев ще открие паметник на писателя, журналиста и дисидента Георги Марков.

Събитието е в рамките на двудневната международна конференция под надслов "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", която е част от инициативата "25 години свободна България". С откриването на паметника ще бъдат отбелязани и 85 години от рождението на Георги Марков.

Паметникът се изгражда по предложение на инициативния комитет "Памет за Георги Марков". Финансирането е осигурено от американската фондация "Сейнт Джордж фондейшън" на политическия емигрант от комунистическия режим д-р Георги Лазаров, а идейният проект на паметника е на скулптора Данко Данков, съобщиха инициаторите.

Георги Марков е роден на 1 март 1929 г. в Княжево (София). През 1946 г. завършва Първа мъжка гимназия, а след това следва индустриална химия. Работи като инженер-технолог и преподавател в техникум, предаде БГНЕС.

През 1957 г. издава "Цезиева нощ". Скоро на бял свят се появява и романът "Победителите на Аякс" (1959) и два сборника разкази и новели (1961). През 1962 г. издава романа "Мъже", с който спечелва годишната награда на Съюза на българските писатели (СБП) и впоследствие е приет за член на СБП. Започва работа към издателство "Народна младеж". Сборниците разкази и новели "Портретът на моя двойник" (1966 г.) и "Жените на Варшава" (1968 г.) го утвърждават като един от младите талантливи писатели. Пише и редица пиеси, но повечето от тях са свалени от сцена от цензурата: "Да се провреш под дъгата", "Асансьорът", "Атентат в затворената улица", "Комунисти", "Аз бях той". Романът "Покривът" (1959) е спрян от отпечатване, тъй като описва и като факт, и като алегория срутването на покрива на цех в металургичния завод "Ленин".

Марков е един от авторите на сценария на първите серии от популярния сериал "На всеки километър", като създава образа на умния полицай Велински. По-късно обаче името му е свалено от надписите на филма и не е включено в Указа за удостояване на авторите с Димитровска награда.