CNN прекъсва излъчването си в Русия

Свят

11-11-2014, 10:57

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ердоган обвини репортер на CNN в шпионаж

Собствениците на канала посочват като причина промените в закона за медиите в страната

Американският телевизионен канал CNN преустановява излъчването си на територията на Русия заради промените в законите за медиите в страната, съобщава usatoday.com. От компанията собственик Turner Broadcasting System (TBS) съобщават, че се надяват в бъдеще да се върнат на телевизионните екрани в Русия. Каналът ще спре да се излъчва в страната от следващата година.

Представител на TBS коментира пред агенция ТАСС, че компанията проучва варианти за разпространяване на сигнала в Русия в контекста на промененото законодателство и че приключва съществуващите договори, но не се закрива московското бюро на CNN.
Източникът на агенцията не уточнява кои точно промени са принудили TBS да се оттегли. В края на септември парламентът прие закон, подписан на 15 октомври от президента Владимир Путин, с който се забранява чуждестранното участие в руски медии да надхвърля 20%. Преди това се позволяваше чуждестранни физически и юридически лица да контролират до 50% от телевизионните канали и нямаше ограничения в печатните и интернет издания.

Бившият американски посланик в Русия Майкъл МакФол, професор в университета Станфорд, коментира новита в Туитър.

"Тъжно и шокиращо. Може ли наистина някой да пресъздаде Съветския съюз в 21 век", пише той.

"Помня деня, когато вие за първи път гледахте CNN в СССР”, коментира бившият посланик в друг туит.

Американският телевизионен канал започва да се излъчва на територията на Съветския съюз чрез Канал 24 в началото на 1990 г. След 1991 г. започна денонощното му излъчване в Москва, а през 1993 г. американската телевизия бе основен източник за събитията, когато изпратени от президента Борис Елцин танкове стреляха от упор по сградата на парламента, в който се бяха барикадирали негови противници.