Доброволците от общинските отряди не са обучени в първа долекарска помощ

Актуалното състояние на доброволните отряди обсъдиха днес в Кюстендил

Вече една година няма организация за обучение в първа долекарска помощ на участниците в доброволните отряди към общините, предаде Дарик. Актуалното състояние на доброволните формирования в Област Кюстендил, бе тема на работна среща, ръководена от областният управител Иван Каракашки, с участието на представители на общините, държавните структури, и БЧК.
Директорът на Спешен център - Кюстендил д - р Анелия Георгиева и директорът на БЧК - Кюстендил д - р Емилия Кацарска декларираха готовност за провеждане на това обучение. Без ясен отговор остана въпросът дали общините имат възможност да финансират тези курсове. Не стана ясно и колко часа е курсът.
Директорът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Гроздан Христов заяви, че кметовете на общини носят отговорността за довършване на обучението на доброволните отряди. Те разпределят и отпуснатите им средства.
Областният управител Иван Каракашки критикува участниците в срещата, представители на общините, че този едногодишен проблем за обучението на доброволците в долекарска помощ не е решен. "Общините трябва да отделят необходимите средства, за да имаме обучени формирования, които да действат при нужда", коментира Каракашки.