Кворумът скара депутатите

Този път заради текст от правилника на НС, който се обновява

Кворумът отново скара депутатите. Този път заради текст от правилника на Народното събрание, който се обновява, съобщи bTV.

От БСП заподозряха, че управляващите така ще променят правилата, че заседание да има дори и депутатите в залата да се броят на пръсти. От ГЕРБ успокояват, че имат предвид петъчния парламентарен контрол.

„Съжалявам, че представители на опозицията разчитат грешно нашите предложения, решения актове не могат да се вземат без наличие на кворум”, коментира от своя страна Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Депутатите и сега няма да могат да взимат подаръци над една десета от работната им заплата, а всичко отгоре се дава на парламента. И подаръците и провиненията им ще бъдат вписвани в публичен регистър.

„В интерес на истината само протоколни подаръци се получават от народни представители, не знам да са получавали лични подаръци”, заяви Атанасова.

И още едно предложение – депутатите да се подлагат един път годишно на тест за наркотици. От Патриотичния фронт настояват това да бъде комбинирано с психотест.

„Дори и да не бъде прието от Народното събрание, ще предложа на всички народни представители да минат доброволно теста, за да докажат че са чисти”, коментира депутатът от Патриотичния фронт Юлиан Ангелов.

Ако искането им не мине при гласуването на правилника, Патриотите ще пробват през Изборния кодекс.