Николай Маринов: Не съм тотохакер

Един от двамата младежи, задържани за опита за измама в спортния тотализатор, твърди, че е невинен

Един от двамата младежи, задържани за опита за измама в спортния тотализатор и пуснати преди броени дни от ареста, проговори пред bTV. Николай Маринов отрече да е замесен в кражбата с фалшив фиш за 5 милиона лева от тотото.

Николай и братовчед му Продан, които бяха арестувани това лято за опита за манипулация на резултатите от тиража на играта „6 от 49”, излязоха на свобода преди дни под парична гаранция от 2000 лева.

Според прокуратурата Николай е проникнал в системата на тотото от своя компютър, след това попълнил печелившите числа върху електронен фиш, а дни по-късно с Продан представили хартиения носител с печалбата.

„Нямам версия. Не съм виновен. Но оставете на адвокатите това. Съдът изчиства името, не журналистите”, коментира Николай от дома си във Варна, обяснявайки, че разследването тече.

Николай и Продан все още не са разказали дори и в съда детайли за това, в което са обвинени. Макар и със закъснение заради ареста, за тях вече започва учебната година във Военно-морското училище в града. Те са първокурсници - в специалностите „Корабоводене” и „Корабни машини и механизми”.

Като ученик Николай завършва Математическата гимназия във Варна с отличен и с много награди. Темата за мащабната тотоизмама все още е обсъждана в училището.

„Че те са имали някакво участие, това е очевидно. Съдът иначе не би си губил времето. По време на 5-годишното си обучение Николай не е наказван, не е показвал афинитет към нарушения. Учениците са изключително добре подготвени. И съм сигурен, че както екип на тотализатора, така и друг, може да използва техните знания, за да си вдигне защитите”, коментира директорът на гимназията Павлин Петков.

За разследващите все още е загадка дали двамата братовчеди са готвили тотоудара сами или с помощта на още съучастници, които остават в сянка.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен