Каталуния с нови искания към Мадрид

Лидерът на регионалното правителство иска стимулиране на икономиката в региона

Лидерът на регионалното правителство на Каталуния Артур Мас предложи испанският премиер Мариано Рахой да установи постоянен диалог за каталунската независимост и да прокара мерки за стимулиране на икономиката на региона, предаде Ройтерс.

Мас съобщи предложенията си, след като около 2 милиона каталунци гласуваха в неделя на неофициално и символично допитване в полза отделяне на Каталуния от Испания.

Испанската държава и по-конкретно Конституционният съд блокираха провеждането на официален референдум за съдбата на региона.

„Днес изпратих писмо до премиера Мариано Рахой. Първата задача е да покани испанското правителство да установи условия за постоянен диалог", каза Мас на пресконференция след среща на регионалната власт.

Той добави, че диалогът трябва да бъде насочен към обсъждане на въпроса как може да се проведе официален референдум за независимост в североизточния регион, който включва около 1/5 от испанското население и от икономическата продукция на страната.

Мас също изрази надежда Рахой да отговори позитивно на списък с 23 стъпки, представен от Каталуния на централното правителство през юли, с цел увеличаване на испанските финанси за Каталуния.

Рахой каза, че е готово да говори по мерките, съгласен е за нова система за финансиране на регионите в страната, да се обсъди конституционна реформа, но категорично отказва да се провежда обвързващ референдум за отцепване на региона.

Ако централното правителство не отговори на исканията на Каталуния, по думите на Мас, той ще използва регионалните избори, запланувани за края на 2016 година, на които да да се проведе и референдум за независимост.

Обаче той повтори, че такива избори ще се организират само ако каталунските партии се съгласят да участват в обща платформа. В близките дни ще започнат преговори между партиите по този въпрос.

Дясноцентристката партия на Мас CiU няма мнозинство в регионалния парламент и разчита на лявата Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), за да прокарва местни закони. ERC обяви наскоро, че ще оттегли подкрепата си, ако Мас не реши да се проведат предсрочни избори.

Междувременно източници от прокуратурата на Испания обявиха, че утре ще се реши дали да бъдат повдигнати обвинения срещу Мас заради организирането на неофициалното допитване.