Поискаха референдум за втория гребен канал

Мисия Пловдив

12-11-2014, 07:00

Снимка:

dcnews.bg

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

По време на общественото обсъждане снощи

Граждански и екоорганизации поискаха референдум за втория гребен канал и замразяване на всички инфраструктурни спортни проекти, които не са започнати. Това стана ясно по време на второто обществено обсъждане на голямото водно съоръжение, по време на което беше представена екологичната оценка по проекта, съобщава сайта на телевизия dcc. Дебатът бе организиран от Община Пловдив и е част от задължителните процедури, съпътстващи изграждането на канала.

Залата на Общинския съвет в Пловдив, където се проведе обсъждането, беше препълнена и някои от присъстващите бяха насядали по земята. Сред участниците в обсъждането бяха представители на Зелени Балкани, Граждански контрол, членове на фейсбук групата “Цар Симеонова градина”, а също пловдивчани, дошли да разберат как точно ще изглежда новото спортно съоръжение. В залата имаше също известни спортисти, футболни фенове и ученици от Спортното училище, за които еко активистите заявиха, че са доведени под строй. Сред присъстващите бяха също депутатът от Патриотичен фронт Славчо Атанасов, общински съветници от НФСБ, ГЕРБ, представители на БСП, както и кметът на “Централен ” и бивш спортен зам.-кмет Георги Титюков, шефът на “Чистота” Иван Стоянов и др.

Страстите в залата се нажежиха още преди началото на обсъждането, когато представители на граждански организации поискаха думата, но им бе отказано.

Екологичната оценка на проекта бе представена от хидроинженера Лъчезар Грозев. Той обясни, че вторият гребен канал ще бъде разположен на площ от 105,4 дка, която се намира между съществуващия сега Гребен канал и река Марица. Освен новото хидросъоръжение ще бъдат предвидени още терени за спорт и атракции. В резултат ще бъде изграден нов градски парк – екопарк “Марица”.

За да се компенсира отнетата от втория гребен канал площ от НАТУРА 2000, ще се предвидят 656 дка, общинска собственост до река Първенецка, които ще бъдат озеленени.  Общата площ на тази зона ще бъде приблизително 10 пъти по-голяма от отнетите от канала терени. Ще бъдат възстановени 63 дка заливни гори, поясни Лъчезар Грозев.

Вторият гребен канал ще бъде с дължина 2 150 m, средна широчина 45 m и дълбочина 1,5 m. В западния край на дублиращия канал ще има езеро на площ от 37 дка с обем 46 472 кубически метра. То ще служи като генетична банка за водните растения и ще бъде място, където ще могат да се заселят колонии от птици. Общата площ на цялото съоръжение ще бъде 446 дка, като ще има и три резервни канала.

Според екологичната оценка след изграждането на дублиращото съоръжение ще се подобри климата в района. Авторите й обясниха, че вместо сегашната растителност, която е предимно от акациеви храсти и саморасли дървета, ще бъдат засадени габър и бук, които ще дадат много по-голямо количество листна маса, а оттам ще се подобри производството на кислород и екологичните показатели.

Екозащитниците обаче бяха категорични, че с построяването на втория канал ще се унищожат не 400, а 4000 дървета. Това потвърди от трибуната и депутатът от Патриотичен фронт Славчо Атанасов, според който посочената от общинското ръководство сума от 15 милиона лева за изграждане на бъдещото съоръжение е много завишена. “Архитектът на сегашния Гребен канал Владо Маринов има проект, който е за 6 милиона лева”, посочи от трибуната Атанасов. Народният представител обаче се обяви за строителството на канала.

“Искаме в Пловдив да се проведе информационна кампания, в която да се чуе не само мнението на кмета Иван Тотев, който дори не ни уважи, а и на хората.” Това заяви Иван Рамирес от сдружение “Граждански контрол”. Рамирес настоя за референдум, на който гражданите да кажат дали са “за” или “против” канала.

Хора, не е хубаво да се излагаме така пред България. Телевизиите ни снимат, а това ще навреди на Пловдив, предупреди един от присъстващите. Той припомни, че Пловдив е избран за домакин на доста първенства по гребане именно заради обещанието на града под тепетата да построи втори гребен канал.

Много от присъстващите в залата внесоха своите становища към проекта. Те ще бъдат взети предвид при окончателното окомплектоване на документацията, заяви главният секретар на общината Ангелина Топчиева, която водеще обсъждането.

Следващата стъпка е проектът да бъде внесен за разглеждане в Общинския съвет и да бъде подписан договора по програма “Джесика” и тръжните процедури за изграждане на канала.