В Казанлък представят проекта за Еко класна стая

Проектът на СНЦ "Архитектура на бъдещето“ с арх. Гергана Барабонкова бе класиран на първо място в престижния еко конкурс на компания „Загорка“

Казанлък е населеното място в Старозагорска област, където ще бъде изградена Еко класна стая от ново поколение.
Проектът победител в „Загорка Зелен Фонд 2014“ е Пасивна еко класна стая на СНЦ „Архитектура на бъдещето“- Казанлък. Резултатите определиха проектътх да се реализира в община Казанлък, за която бяха получени 702 гласа. На второ място класирането подреди община Мъглиж с 613 гласа, а на трето – община Стара Загора със 104 гласа.
С реализацията на проекта ще се демонстрират предимствата на ниско енергийните и екологичните сгради, както и фактът, че те могат да бъдат публично достъпни и икономически рентабилни. Целта на сграда от този тип е да обучава, мотивира и вдъхновява обществото за прилагането на устойчиви методи и технологии в строителството. Проектът за Пасивна еко класна стая цели създаването на специално учебно пространство, което да покаже ангажираността на общество към бъдещето на децата и подрастващите. В Пасивната еко класна стая преподавателите ще имат възможността да подготвят следващите поколения граждани, които да ценят и пазят природните ресурси, както и да бъдат отговорни жители на нашата планета. Сградата може да се ползва на ежедневна база от различни училища в населено място и/или региона по предварително координиран график.
Няколко десетки проекти от цялата страна бяха получени за участие в националния публичен конкурс „Загорка Зелен Фонд 2014“. Идейните предложения обхващат и трите категории на дарителската програма на ЗАГОРКА: пасивна стая или офис, решения за пестене на вода, и решения за пестене на енергия.
На 12 ноември 2014 г., сряда, от 11.00 часа в Заседателната зала на Община Казанлък ще бъде представен проектът победител.