Полицаи и доброволци заедно в "Акция Зима" в Кюстендил

Младежите раздаваха информационни брошури

Доброволци от МБЧК се включиха в "Акция Зима", предаде Дарик. Пътни полицаи спираха автомобили по главна улица в Кюстендил "Цар Освободител", при паметника на Ильо Войвода, а младежите даваха на шофьорите информационната брошура  "Първата помощ спасява живот". Водачите на МПС приемаха с внимание брошурите, като всички декларираха, че са подготвили автомобила си за зимните условия. Целта е доброволците да насочат вниманието на шофьорите към промяната на климатичните условия, да бъдат по - внимателни докато шофират, да спазват дистанция и да намалят скоростта. "Другата ни задача, да кажем - първата помощ - е много важна и ако станете свидетели на инцидент, е хубаво да окажете съдействие и да се подготвите предварително как се оказва първа помощ", каза Радмила Иванова, ръководител на МБЧК -  Кюстендил.
"Провери съзнанието и дишането; Обади се на телефон 112; При липса на дишане незабавно почни съживителни действия; Мерки при външно кръвотечение"- това са темите, застъпени с картинки в брошурата, която получиха днес шофьори от Кюстендил. Малко са шофьорите, които подценяват зимната обстановка и подготовката на автомобила за сезона, отчитат от КАТ - Пътна полиция - Кюстендил.
"Изглежда българинът бавно и полека се приучва, за съжаление и на база претърпени пътни инциденти и се избират подходящи гуми за зимния сезон. Това е важно за спирането, за потеглянето, за поведението на автомобила на пътя", коментира Любен Шопски.
При провеждането на "Акция Зима" се провеждат беседи по училищата, съвместни акции със СБА и БЧК.
"Във всекидневната дейност на нашите колеги, първа задача е да се запази живота и здравето на участниците в движението и най - вече на децата. За тях трябва да се избират подходящи маршрути, да се подбират дрехи със светлоотразителни елементи. Най - важното е хората да станат малко по - съпричастни в общата кауза, защото това не е само ангажимент на органите на полицията. Трябва самодисциплина", заяви инспектор Шопски.