Поморийци на опашка пред саркофага на Теофилакт

Туризъм

12-11-2014, 14:44

Снимка:

Исторически музей Поморие

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Находката вече е експонирана в Историческия музей в града

Гражданите и гостите на Поморие могат да разгледат наскоро открития по време на спасителни разкопки по проект "Воден цикъл“ средновековен саркофаг. Той  беше намерен е в притвора на църква, разположена в покрайнините на кв. „Север“. Първоначалното му предназначение е да съхранява тленните останки на Теофилакт Лагоматис.
„Саркофаг на Теофилакт Лагоматис” – тези думи са изписани върху каменния ковчег. Саркофагът е бил поставен в северното предверие на църквата и по палеографски данни надписът се отнася за не по-рано от IX в. – началото на средновековието.

Според ръководителя на разкопките Никола Русев църквата вероятно също е от този период и продължава да съществува до X – XI в. По предварителни проучвания, в саркофага са положени костите на поне седем индивида, възрастни мъже и жени и поне три деца. Отварян е многократно, костите са размествани, освобождавана е площ.

Около храма е разкрит некропол, като до момента са намерени около 17 индивида. Всички тези гробове, както и църквата, са вкопани в заварен културен пласт. В района е открит и бронзов реликварий, който предстои да бъде изследван.

Предстои да бъде направена проверка на обектите от комисия при Министерство на културата. След реставрация и  анализ на  всички артефакти по врече на дейностите по Водния цикъл , те ще бъдат експонирани в Исторически музей – Поморие.