Екстремист прекарвал бойци на Ислямска държава през България

Представял ги за сирийски бежанци

Екстремист-ветеран признава, че е прекарвал бойци на "Ислямска държава"за Европа през България в интервю за BuzzFeed News. Казва още, че е работил като каналджия повече от три години и е започнал още преди в Сирия за избухне гражданската война. Той е прекарвал нелегално сирийски бежанци.

Пътят им бил до Турция, оттам те са преминавали през България към Европа, или пък са стигали с лодки до Гърция, Италия и Кипър. Екстремистите са вкарани в Европа, скрити в лодки между сирийски бежанци, твърди ветеранът.

Каналджията, който се представя като Хасан, твърди, че само за няколко месеца - от лятото досега, е успял да изпрати над 10 бойци на групировката "Ислямска държава" в Европа. Хасан взимал по 2500 долара за всеки нелегален бежанец, когото изпращал в Европа. Бойците на ИД се представяли именно за бежанци, но плащали по 1000 долара повече за пътуването. Всички те били сирийци или иракчани. Били готови да извършат нападения в Европа. "Те очакват заповеди", казва Хасан: Само почакайте. Ще видите".

Всичко започнало през лятото, когато Хасан се запознал с представител на "Ислямска държава", който поискал да избяга в Европа. С помощта на Хасан той стигнал до Гърция. Точно този мъж поискал от него да помогне за прехвърлянето на още хора. Така Хасан започнал да участва в трафика на джихадисти. Това е първото признание, че бойци на ИД влизат в Европа под прикритието на сирийски бежанци, отбелязва новинарският сайт.

В същото време западните служби за сигурност нямат доказателства, че описаният сценарий наистина е факт.

Хасан е 30-годишен, а името, с което се представя, е фалшиво. Той е бивш чиновник и има отскоро семейство. Националността му и градът, в който работи като каналджия, не се разкриват от съображения за неговата сигурност.

Думите на Хасан се потвърждават от каналджия от Истанбул. Самият той е участвал в прехвърлянето на десетки предполагаеми джихадисти от ИД за Европа. Мъжът обаче посочва, че нито един от тези хора не е признал открито пред него, че е боец от ИД. Той допълва, че пращането на бежанци в Европа е станало по-трудно заради мерките, взети от турските власти.

Друг каналджия, също базиран в Истанбул, твърди обаче, че планът за прекарване на бойци на ИД в Европа е невъзможен, защото тези хора ще бъдат разкрити от властите, особено когато се опитват да получат убежище.