Хайки за дилъри около 87 софийски училища

Униформените проверили и 76 заведения, дискотеки и интернет клубове

Мащабна хайка за дилъри край училищата в София провели столичната полиция и софийската градска прокуратура в началото на месеца. От 1 до 9 ноември униформените проверили районите около 87 училища - близо половината от всички в столицата, предаде 24chasa.bg.

До 45-о ОУ, което се намира близо до бул. “Сливница” на територията на Трето районно управление, униформените задържали 29-годишен дилър, хващан и друг път с дрога. Белезниците щракнали около ръцете му, докато продавал наркотици на трима редовни клиенти на метри от училището. 

През времето, докато вървяла операцията, били образувани 91 дела. От тях 10 за разпространение на дрога, а останалите за притежание и съхранение. 

“Проверени бяха и 116 криминално проявени”, каза градският прокурор Христо Динев. 

Задържани били 102-ма, като в момента те са с различни мерки за неотклонение. Срещу някои са започнали бързи съдебни производства. 

Сред арестуваните е и 9-членна банда, в която всеки имал точно определена роля в разпространението на дрога. При задържането у дилърите били намерени над 3 кг марихуана, над 30 г екстази и над 50 г амфетамини. 

“Наркотикът бе предназначен за разпространение на улицата”, каза шефът на СДВР Младен Маринов. 

При хайката били заловени и 20 души, обявени за общодържавно издирване в цялата страна във връзка с дела и разследвания. 

Униформените проверили 76 заведения, дискотеки, интернет клубове. 

Те попаднали в тях на 75 тийнейджъри, които се веселили след 22 ч. Полицаите съставили общо 68 акта на родителите им, като над 50 били за първи път, но имало и десетина, на които се налагала глоба за втори. 

Няма задържани непълнолетни за търговия с наркотици, каза шефът на СДВР. 

Според градския прокурор Христо Динев предстояло да се проверят останалите училища и подобни проверки щели да станат системни.