Скъпото шампанско на половин цена

Заради бандеролите 18-годишно уиски върви с подарък по-младо

Сега е моментът да се оборудвате с истинско скъпо шампанско, но на половин цена, което като баровец да гръмнете в 00,00 ч. между 2014-а и 2015 г. Както и да разливате скъп и прескъп алкохол в многото почивни дни по Коледа и Нова година все едно е ракия домашнярка, пристигнала армаган от село.

 Точно в полунощ на на 31 декември срещу 1 януари изтича срокът, в който все още важат бутилки всякакъв скъп алкохол със стари бандероли. Търговците имаха време цяла година да се отърват от залежали шишета с наистина луксозна пиячка, след като новите бандероли влязоха в сила в началото на 2014 г.

 Тогава, за да не се бръкне предълбоко в джоба на собствениците на лъскави магазини за алкохол и на дистрибуторите, им бе даден 12 месеца толеранс. Договорката с разпространители и най-вече с вносители на скъпарските стоки е за отсрочка, за да могат да продадат вече качените по щандовете бутилки с три-четири цифрени и нагоре цени на етикетите. Сега обаче „мандалото хлопва" и и от 1 януари залежалите бутилки от най-висок клас са си техен проблем. На купувачите трябва да се предлагат само с новите бандероли.

 Макар и да идват празниците, за които и българинът е склонен да отваря най-широко кесията, търговците вече са силно притеснени, че няма да могат да се отърват от най-скъпите си марки, след като реверансът на митничарите и данъчните свършва цамо след месец и половина. И „гръмнаха" масови промоции, нещичко да пласират, за да не са на тотална загуба.

 Така магазини за алкохол и по най-скъпарските улици на София предлагат истинско френско шампанско на половин цена. Вина от перфектни реколти и известни лозарски региони по света и у нас пък направо се раздават като подарък, ако си напазаруваш преди това други „удоволствия" за поне 100 лв., пише  vsekiden.bg.

 Търговците правят последен опит нещо да вземат, колкото и да е малко. Например колекционерска бутилка пенливо вино „Тетанже Брут Резерва" от „родината на мехурчетата" региона Шампан във Франция може да се напазарува и за 50 лв., при положение, че при нормални условия подскача около стотачката.

 18-годишно уиски „Балмор Сингъл малц" от 700 мл, освен че е намалено, се придружава и от безплатна бутилка от 350 мл от същата марка, но по-младо - „едва" на 12 години. 2 в 1 е и специалната цена на шотландското северно уиски от остров Оркни „Хайленд парк". И двата вида в нормални пазарни условия гонят 150 лв. за 700 мл. Сега обаче ценителите се сдобиват с две бутилки - по-голяма и по-малка, като така вместо около 21-22 лв. за 100 грама, луксозното питие им излиза към 14 кинта пълна чаша.