Изкуство от керамика в галерия "Дяков"

Пловдив Лайф

13-11-2014, 10:05

Снимка:

bnr.bg

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Анастасия Кметова показва най - новите творби

Изложба керамика на Анастасия Кметова ще бъде открита довечера в пловдивската галерия „Дяков”. 

Ще бъдат представени най – новите творби на авторката, специално създадени за тази нейна осма самостоятелна изложба. Откриването е в 17,30 часа. 

Анастасия Кметова е утвърден български керамик. Родена е през 1933. Завършва керамика при проф. Ст. Райнов през 1958 г. Започва участията си в изложби от 1960 г. 

Работи в областта на монументално-декоративнатакерамика и малката керамична пластика. До този момент тя има седем самостоятелни изложби и десетки участия в общи изложби на приложните изкуства. 

Участвала е в биеналето във Валорис, Франция, квадраналето в Ерфуст, Румъния, Молдова...Участва със самостоятелно представяне в 40-тата юбилейна керамична изложба „Св. Спиридон”; има десетки участия в общи художествени изложби.

Нейни творби са притежание на НХГ, ХГ в Пловдив и Карлово, в Музея на приложните изкуства в Прага, в частни колекции в България и чужбина...

Монументално-керамични реализации на Анастасия Кметова са фасадата на жилищна сграда до Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски”; фасадата на универсалния магазин в Хисаря; фасадата на училището за глухонеми деца в Пловдив.