Христо Иванов: Казусът с тефтерчетатата на Златанов е важен тест за България

Най-добре е прокуратурата да излезе със собствени предложения за реорганизация на работата й, коментира правосъдният министър

Отношенията ни с главня прокурор Сотир  Цацаров са абсолютно професионални и работещи. Това заяви министърът на правосъдето  Христо Иванов преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Министърът определи като игра на думи изказването си в медиите, че последните скандали, свързани с изчезналите тефтери на Филип Златанов и системата за разпределението на съдебни дела, са "тежки медицински показатели за системата".
По думите му това са сериозни факти и оценката дали се движим напред или назад ще бъде формирана от международните партньори.

Според правосъдния министър противопоставянето между него и главния прокурор е преувеличено. Това е част от един нормален диалог, диалог между властите, смята той.
"Доколкото е могло от изказването ми да се създаде впечатление, че държа сметка на главния прокурор, реакцията му може би дори беше мека", обясни Иванов.
Нашата работа е наистина да придвижим съдебната реформа напред с цената на всички усилия. В този контекст най-доброто, по думите му, е прокуратурата да излезе със собствени предложения за това как може да се преорганизира нейната работа и начина на функциониране в рамките на съдебната власт.

"Това, което разменихме като фрази с премиера, беше да уточним фактологията, тъй като беше много ранен етап", посочи Иванов по повод призива на премиера правосъдният министър да не се конфронтира, а да поговори с прокуратурата за случилото се с бележниците.
Той допълни, че не е имало идея да търси сметка на прокуратурата, а да се изясни случаят и по-точно дали е трябвало да има съдебна охрана на бележниците.

Иванов бе лаконичен по отношение на политическите реакции относно изчезването на въпросните веществени доказателства. "Всеки може да си прави изводи от тази ситуация", посочи той и допълни, че за него като министър на правосъдието е да работи заедно със съдебната власт, за да се гарантира, че компетентните институции ще си свършат работата в тази ситуация.
Според Иванов целият казус е изключително важен тест за България.