„Мулен руж" с три световни рекорда в Гинес

Днес излиза 60-то издание на Книгата

В излизащото днес в цял свят 60-то издание на Книгата на рекордите на Гинес, трупата на популярното френско кабаре "Мулен руж" е вписана с цели три световни постижения в областта на кан-кана, съобщи БТА, цитирайки Франс прес.

Първият световен рекорд е свързан с най-големия брой завъртания на краката във въздуха на балерините по време на танца кан-кан - 29 за 30 секунди. Те танцуваха под звуците на мелодия от Офенбах в редица от 44 изпълнителки.

Кабарето „Мулен руж" чества тази година 125-ата годишнина от своето създаване. Тази парижка институция държеше да отбележи юбилея си с уникалните си умения във френския кан-кан, зрелищен музикален и хореографски спектакъл.

Солистът на трупата Адонис Космадакис успя да постави рекорд в сферата на акробатичния кан-кан, като направи най-много движения с крак около главата - 30 за 30 секунди. Друг танцьор от култовото парижко кабаре, французинът Никола Пихиланжежедара подобри своя предишен рекорд с 36 шпагата по време на въртене за 30 секунди.

„Мулен руж" все още държи световния рекорд за повдигане на крака по време на кан-кан, поставен през 2010 година от 30 танцьорки - 720 за 30 секунди. Другото му ненадминато постижение в рамките на акробатичния кан-кан е извършването на 62 шпагата за 30 секунди.

Френският кан-кан се появява в Лондон в края на 19 век. Той е бил експортиран след това в други страни и най-вече във Франция.

Днес се чества Световният ден на рекордите на Гинес, припомня агенцията. Той се отбелязва от 2005 г. в четвъртък през третата седмица от началото на м. ноември. На този ден се честват смелчаците, които чупят рекорди, достойни за Гинес.

Той е също в памет на деня, в който е продаден 100 милионният екземпляр и книгата получава титлата на "най-продаваната в света книга, защитена от авторски права" (2003). През този ден хиляди хора по целия свят правят опити да установят някакъв рекорд, за да попаднат в поредното издание на Книгата на рекордите наГинес.