Инж. Стоян Братоев: Догодина в София ще има още седем метростанции

Раширяват метролиниите с още 7,7 километра

Строителството на метрото върви по план. През май месец следващата година София ще има още 7,7 км ново метро със седем метростанции. По линията с летището и с Бизнес парк „Младост“ ще има пет метростанции и ще бъде един от най-добре обслужваните с метро квартали на София.

Това каза инж. Стоян Братоев - изпълнителен директор на Столичния метрополитен, в предаването „Денят започва” на БНТ.

Той обясни, че двата лъча на метрото се изграждат паралелно и дейностите вървят по график, а след пускането им се очаква трафикът да бъде облекчен значително.

„С пускането на участъка до „Младост“ и втората линия на метрото трафикът се редуцира с 24%. С пускането на третата линия се очакват още 22%. В момента метрото вози между 300 и 320 хиляди пътника дневно. С пускането на третата линия те ще надхвърлят 550 – 570 хиляди. Тоест в София над 50% от пътниците ще ползват метро“, обясни инж. Братоев.

Тече строителство и на разширението на втората линия от станция „Джеймс Баучер“ до кв. „Хладилника“ – отсечка от 1,3 км, както и съоръжения за смяна на посоката за движение на влаковете след станцията, допълни изпълнителният директор на Столичния метрополитен. Проектни подготовки текат и по Третия метродиаметър от „Овча Купел“ до „Васил Левски“, като те са започнали още 2010 г.

„Метропроект“ Прага спечелиха обществена поръчка по Оперативна програма „Транспорт“. Регулационни планове, избор на трасе, материали за опазване на околната среда, т.е. всичко това е изпълнено, изготвено и в момента вървят тръжните процедури за избор на изпълнител“, каза още инж. Братоев.