44 язовира в бургаско са потенциално опасни

1/5 от водоемите са в окаяно състояние

Речните корита в бургаски регион не са чистени от 3 години, а 1/5 от водоемите в областта са в окаяно състояние, информира Нова телевизия.

Проверките започнаха на 27 октомври - първият работен ден след поредното наводнение. Обходени са над 250 водни обекта в цялата Бургаска област.
„44 са проверените язовира и малки язовира,за които поне засега има информация, че са потенциално опасни”, обясни Димитър Христов- гл. експерт „Отбранително-мобилизационна подготовка” в Областната администрация в Бургас.
Язовир Маринка е един от опасните в областта. Той стана причина при първото наводнение през юли водите му да залеят десетки къщи. Сега обаче е източен до край. Община Бургас, която го стопанисва, е започнала ново проектиране на подпорната стена, което ще е готово до две седмици.
„Този ремонт трябва да се направи от специалисти, да се дадат предписания към евентуално новия концесионер. Ако се вземат конкретни решения за стената, с язовира няма да има проблеми, тъй като той е една част, която спасява заливането на селищно образувание Черниците”, обясни Лъчезар Колев, кмет на село Маринка.
Решението на експертите обаче е 8 малки водни басейна в областта, за които е доказано, че крият сериозни рискове, да бъдат ликвидирани.
Основна причина за наводненията в Бургаско са и непочистените речни корита. Отговорността за почистването им извън населените места е на областните управители, а финансирането трябва да дойде от Междуведомствената комисия към МС.
В Бургаска област обаче последните средства са получени през 2012 година и то за една река. Затова сега щетите от октомврийското наводнение надхвърлят 8 милиона лева.
„От тези средства подлежат на възстановяване от Фонд бедствия и аварии само четирите общини, които са обявили бедствено положение.Това са Бургас, Поморие, Царево и Приморско”, обясни Павел Маринов, областен управител Бургаска област.
Отделно за 4,5 млн. лева се изчисляват щетите върху държавната инфраструктура.