Забраниха гълъбите в центъра на Пловдив

Разрешиха кравите и козите в крайните квартали

От 100 и 2000 лева за граждани и от 1000 до 20 хиляди лева за фирми ще бъде глобата от тук-нататък ако в Пловдив отглеждаш животни, извън допустимите бройки.Размерът на финансовата санкция вече е записан в новоприетата Наредба за опазване на околната среда, която днес бе гласувана от местния парламент. В нормативния документ е записано, че макар и втори по големина град в страната, макар и избран за Еврокултурна столица през 2019 година в Пловдив ще могат да се отглеждат животни. За едно домакинство се разрешава най-много по една крава с теленца, до три овце или кози, две прасета, един кон или магаре, три заека с малки, 20 кокошки и 50 пилета, както и до 50 гълъба.
За гълъбарите в централната част забраната не е тотална, но има определени условия за отглеждане на птиците, които важат и за останалите животни. Гълъбарниците и другите помещения не могат да бъдат разположени на по-малко от 3 метра от оградата и на по-малко от 4 метра от жилищните сгради на съседните имоти.Наредбата задължава лицата, които отглеждат животните, включително гълъби, да не допускат те да напускат неконтролирано границите на имота. Интересно остава да се види как точно гълъбарите ще контролират полета на своите пернати, ако евентуално са нарушили Наредбата,за да бъдат санкционирани?
Все пак съветниците записаха в документа, че отглеждането на селскостопански животни е разрешено само в крайните квартали: Прослав, Коматево, Остромила, Беломорски, Гаганица, Разкопаница, Шекер и Арман махала и Столипиново.