Липсват бързо адаптиращи се професионалисти

Служителите отказват да работят през уикенда

Компаниите изпитват недостиг на бързо адаптиращи се професионалисти, които са готови за промяна. Икономическата криза изостря конкуренцията, коментираха специалисти по управление на човешки ресурси пред БНР.

„В момента се търсят хора, които са, от една страна, гъвкави, адаптивни, готови за промяна, но и предприемчиви. Не да чакат ситуацията да ги затрупа, а да имат разиграни варианти и сценарии, с креативен подход”, коментира Добромир Минков, старши консултант във фирма за подбор на кадри в индустриалния сектор, енергетиката, финансите, транспорта и логистиката.

За една и съща длъжност на мениджър отделните компании плащат заплати с разлика в сумата от десетки хиляди лева. „Пазарът е пред прегряване. Търсенето е по-голямо от предлагането”, посочи експертът.

„Кандидатите за работа в сферата на информационните технологии и за кол центровете поставят високи изисквания”, заяви Силвия Лешина, експерт в компания за аутсорсинг услуги.

По нейни думи хората търсят сигурност. За тях е важно да разполагат със своето свободно време, да работят на нормален работен ден и да могат да се възползват от уикендите.