Вестниците в петък, 14 ноември

Най-доброто от печата

14-11-2014, 06:28

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Размразяват възрастта за пенсия


"24 часа"
Масовата възраст за пенсиониране ще бъде увеличена с 4 месеца от 1 януари 2015 г., като се следва механизмът, въведен от Симеон Дянков.
Всички бюджети в социалната сфера за следващата година трябва да се правят спрямо действащото в момента законодателство, гласи писмо от финансовия министър Владислав Горанов за бюджетирането за 2015 г.
Въпросът за нарастването на възрастта с по 4 месеца предстои да бъде разгледан и решението трябва да е съобразено с критиките на ЕС към замразяването през 2014 г., коментираха от социалното министерство.
Нарастването на възрастта с по 4 месеца бе замразено за една година от правителството на Пламен Орешарски, но не и отменено. Така от 1 януари пенсионната възраст за жените ще е 61 г., а за мъжете - 64.


Подаръци за депутатите само до 300 лева
"24 часа"
Забранява се на депутатите да приемат подаръци на стойност повече от 300 лв.
Това ще бъде разписано в правилника на Народното събрание по предложение на ГЕРБ. И досега подобен текст съществуваше, но във финансовите правила към правилника, а сега се вкарва в основния документ за работата на парламента.


Училището ни дели децата на бедни и богати
"Труд"
Българската образователна система не гарантира равенство при обучението на учениците. Нещо повече - тя стимулира различията по социален и полов признак, дори и по местоживеене.
Реформите от 2007 г., които доведоха до делегираните бюджети на училищата, не са показали положителен успех. Децата, които не знаят български език, са обречени на провал в професионалната си реализация. Семействата са принудени да инвестират в частни уроци, за да могат малчуганите им да попаднат в по-добро училище.
Това са част от основните изводи в доклада на Световната банка - “Как България може да подобри образователната си система”, които ще бъдат представени днес в столицата на конференция организирана от организацията „Заедно в час“ . Анализът е направен на базата на резултатите на нашите ученици от международните изследвания PISA, на които, както е известно, заемаме трайно последните места. Анализът посочва и 6 мерки за реформи в образованието.


Глобиха жена с 1000 лв. заради домашни цигари
"Труд"
Жена, свивала цигари у дома с насипен тютюн, беше глобена с 1000 лв. Ирина Димитрова (57 г.) от шуменското село Панайот Волов е санкционирана от митницата във Варна, а Шуменският районен съд потвърди наказанието. "Наистина ли трябва да плащам? Нямам пари, преживяваме със 150 лв. месечно и изкараното от градината", кахъри се Ирина.


Отварят хазната за европроекти
„Стандарт"
Кабинетът "Борисов" отваря хазната за европроекти. С пари от бюджета авансово ще се финансират строежи на пътища и училища. Ще има средства и за малкия бизнес. Целта е да не се допусне втора нулева година за еврофондовете в програмния период 2014-2020 г. Това реши вчера съветът за европарите към кабинета. Очаква се през 2015 г. да бъдат открити процедури за 6,8 млрд. лв.
От бюджета авансово ще се отпускат пари за пречиствателни станции и мерки срещу наводнения и свлачища. Предвидени са средства за жп линията Пловдив-Бургас, последната отсечка от магистрала "Струма" и столичното метро.
Кабинетът ще забърза процедурите по програмите за енергийна ефективност на малките и средните предприятия, както и за обучение на кадри. Ще се приемат и проекти за рибарство.


Гледаме парламента като риалити
„Монитор"
В парламентарно риалити ще се впуснат депутатите след промени в правилника им. Вчера специалната комисия, която се занимава с изготвянето на устава на НС, прие предложение на АБВ за нов начин на ефирно излъчване на работата в парламента. Той е заимстван от ЕП, където заседанията, както и дейността на комисиите се филмират и излъчват по специален канал, като всеки има право да поиска и запис от определено заседание.


ГЕРБ прекроява основно сектор "Сигурност"
„Сега"
ГЕРБ се готви да прекрои основно сектор "Сигурност", като заличи всички промени, направени през мандата на БСП и ДПС. Това става ясно от внесения от група депутати проект за изменение на Закона за МВР, сред които са бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, ексшефът на комисията по досиета Методи Андреев и др. Законопроектът за МВР съдържа предложения за промени в законите за ДАНС, за специалните разузнавателни средства, за чужденците, за електронните съобщения и т.н. Впечатляващи са мотивите - гарнирани с епитети, в полемичен стил, изпъстрени с удивителни, многоточия и възклицания "По-добре късно, отколкото никога!".


Дадоха 100 млн. лв. за здраве срещу реформи
"Новинар"
Актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. се запъти към пленарната зала.
В четвъртък ресорната парламентарна комисия одобри предложената ревизия на финансите. Очаква се законопроектът да не се бави и да влезе за обсъждане на първо четене до другата седмица. Иначе мнозинството от членовете на бюджетната комисия гласуваха за, против нямаше. Само петима се въздържаха, в това число депутати от БСП, ДПС и „Атака”.
Актуализацията залага свръхдефицит до 3,7 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). Слабото изпълнение на приходната част и спрените европрограми през последната година са основната причина за дупките в бюджета. Проблемите в здравеопазването и необоснованите разходи във вътрешното министерство също допринасят за влошаването на състоянието на държавните финанси.
„Актуализацията на бюджета за тази година е узаконяване на неблагоприятното предходно управление, което не постигна целите си”, отбеляза финансовият министър Владислав Горанов.
Той даде обещание, че ще се направят усилия в бюджета за 2015 г. да се задържи дефицитът в рамките на 3 на сто от БВП.