Коледните пости почнаха с ден по-рано

Мидите и октоподите не са грях, нашата църква разрешава мед по примера на Йоан Кръстител

Край на блаженето за тези, които са решили да се пречистят и чрез хранителни лишения, и душевно. От днес започнаха Коледните пости - 41 дни до Бъдни вечер включително. Тази година постенето тръгва ден по-рано - от 14 ноември, а не от 15-и, когато е официалната дата. 

 Причината е, че Коледните заговезни, последният ден за „свободно" хранене, няма как да са в петък и бяха в четвъртък, пише "Всеки ден". Петъкът и срядата според църковните канони са дни за пост целогодишно.

 Така на практика от днес са забранени месото, сирената, млякото, маслото, яйцата. Също и рибата - с изключение на два дни - на 21 ноември и на 6 декември, Въведение Богородично и Никулден. Освен това в понеделник, сряда и петък се забраняват и виното, и олиото, зехтинът и другите растителни мазнини.

 Постът не е диета, казва църквата. Но пък постът помага на човека освен от духовния боклук, да се изчисти и физически. Постенето разгражда токсини, нитрати, пестициди и други химически вещества, натрупани в човешкото тяло, категорични са специалистите по храненето. Оказва положително влияние върху ендокринната, сърдечносъдовата и нервната система, подобрява обмяната на веществата. Намаляват нивата на холестерола, нормализира се кръвното налягане, функциите на отделителната система и бъбреците и т.н.

 Именно заради всичките си положителни въздействия върху организма постите се препоръчват и като метод за лечение.

 По-продължителното лишаване от необходими за организма хранителни вещества и намаленият прием на калории обаче могат да отслабят имунната система. Особено по време на Коледните пости - зимните, когато сме застрашени от грип и простудни заболявания.

 Има обаче начин да компенсираме рязкото отказване от животинската храна. И това са морските дарове. Според канона безгръбначните „не се броят". Могат да се хапват през цялото време на поста миди, скариди, октоподи, калмари, раци. Както и охлюви, те също са мекотели. Известно е, че монасите в Атон по време на пости най-масово ядат октопод. А какво по-хубаво от морски дарове, приготвени с вино и зехтин, които са разрешени във вторник, четвъртък, събота и неделя.

 Българската православна църква разрешава и много ценната за организма храна - меда. За разлика от руската, която го смята от животински произход. Нашите свещеници обаче твърдо опонират, опирайки се на Библията. В едно от Евангелията се споменава, че Йоан Кръстител се е хранил с мед и скакалци.