Силистра на 20-то място в страната според средната работна заплата

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица

Средната брутна месечна работна заплата за юли, 2014 година, в област Силистра е била 632 лв, за август – 616 лв, и за септември – 628 лева, обявиха от Териториалното статистическо бюро н дунавския град. През третото тримесечие на тази година средната месечна работна заплата в област Силистра е нараснала спрямо второто тримесечие на с 0.5% и е достигнала 625 лева. За обществения сектор тя е била 674 лв., а за частния – 598 лева, пише paralel44.com.
Статистиката сочи още, че през третото тримесечие на тази година средната работна заплата в област Силистра се е увеличила спрямо същия период на миналата година с 9.8%, като в обществения сектор нейното увеличение е с 5.0%, а в частния – с 12.8%. В сравнение с останалите области на страната, през третото тримесечие на 2014 година област Силистра е на 20-то място по показателя средна работна заплата. Най-висока средна месечна работна заплата получават в областите София (столица) – 1 070 лв, Враца – 829 лв, и Стара Загора – 820 лева.
В същото време от силистренското Териториално статистическо бюро обявиха, че наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Силистра към края на септември, тази година, са намалели с 1.1% спрямо края на юни, същата година, като достигат 20.7 хиляди. Спрямо края на второто тримесечие на 2014 година в обществения сектор има намаление на наетите лица с 1.2%, а в частния – с 1.1%. В края на септември наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Силистра са с 4.2%, или с 0.9 хил. по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като намалението на наетите в обществения сектор е с 1.3%, а в частния – с 5.7%.
Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда, обясниха от Териториалното статистическо бюро в Силистра. Наблюдението е репрезентативно, като се е използвала стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии – териториален признак – 28 административни области, икономическа дейност по КИД – 2008 и размер на предприятието според броя на наетите лица, казаха в заключение от Териториалното статистическо бюро в Силистра.