„Погледни наляво” и „Погледни надясно“ – на пешеходната пътека

Ще пазят пешеходците

Надписи „Погледни наляво” и „Погледни надясно” да бъдат поставени върху платната за движение на местата, където пресичат пешеходци, за да им напомнят да се огледат за приближаващ автомобил. С такова предложение е излязла на последното си заседание Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

Мярката е предприета заради множеството инциденти с пешеходци. Комисията отчита, че страната ни заема челно място сред държавите в ЕС по такива произшествия. Според статистиката за последните 13 години у нас са прегазени 31 497 души, от които загиналите са 2936-има, пише Монитор.

Сред тях децата до 6 години са 1069 (48 загинали), от 6 до 14 години са 4003 (93 загинали), тийнейджърите от 15 до 17 години са 1212 (26 загинали), младежите от 18 до 24 години са 2224-ма (106-има загинали), хората от 24 до 64 години са 13 582-ма (1248 загинали) и възрастните на над 64 години са 9237 (1374-рима загинали).

Като основна причина за инцидентите с пешеходци е посочено внезапното им изскачане на платното, както и преминаването им по тъмно, а също и между паркирани автомобили. Вината у водачите пък е свързана най-вече с несъобразена скорост и нарушаване на правилата в зоните с кръстовища, спирки и пешеходни пътеки.

За да се намалят тези случаи, комисията е изготвила план за въвеждане на няколко мерки. Едната от тях е именно по английски модел да се поставя надпис, подсещащ пешеходците да се оглеждат, преди да преминават по зебрите и останалите места, на които се пресичат улиците. Подканването към тях да погледнат наляво или надясно ще зависи от посоката на движение на колите и самите пешеходци. Звеното дава за пример и практиката в Холандия, където на 15 ­ 20 м преди пешеходните пътеки се нанасят напречни линии, предупреждаващи водачите, че наближават зебра. В Швейцария пък пред училищата се поставяла предварителна маркировка, че наближава зона на интензивно пресичане на деца. В други страни залагали и на измерители на скоростта, които посочват на водача с колко километра в час се движи неговият автомобил, както и повдигнати и кръгови миникръстовища и изнесени бордюри.

Най-ефективен по отношение на ограничаването на инцидентите с пешеходци обаче бил надписът в Англия. Освен това този метод позволявал бързото му прилагане на голям брой места. „Пред детските и учебните заведения на основните пешеходни пътеки да се поставят надписите „Погледни наляво”, „Погледни надясно”. По този начин, естествено, децата ще бъдат подканяни всеки ден да поглеждат наляво и надясно дали идва автомобил, преди да слязат на платното за движение. В рамките на една учебна година те ще погледнат милиони пъти наляво и надясно, преди да пресекат, нещо, което не може да се постигне така бързо с редица други мероприятия”, пише в протокола от заседанието на комисията, която е категорична, че новата мярка ще спомогне за създаването на навик у децата да се оглеждат, преди да пресекат улицата. За целта е решено да се поиска от МРРБ да направи съответните промени в Наредба №2 за въвеждане както на надписи за пешеходци, така и на изнесени тротоари, кръгови миникръстовища и други мерки, които се прилагат в Европа за безопасността на пешеходците.

Друга стъпка, предприета от комисията, е свързана с установяването на всички опасности и затруднения по маршрута на първокласниците от дома до училището и обратно. За целта е поискано съдействие от МОН. Идеята е, изминавайки пеш разстоянието, родителите заедно с децата си да оценят ситуацията. След това училищната комисия по безопасност на движението съвместно с Пътна полиция трябва да внесат в съответния общински съвет предложения за отстраняване на нередностите, а той от своя страна да се съобрази с тях през 2015 година. Идеите за промени трябва да се качват на сайтовете на школата и на местните парламенти.