Раздадоха годишните награди „Темида– цената на истината“

Общество

14-11-2014, 10:59

Автор:

Ивет Бебова

Всичко от Автора

Гран При получи адвокад Еню Комитов

За втора година в столицата бяха разданите Годишните награди за правосъдие „Темида – цената на истината“. Бляскавата церемония се проведе в хотел Кемпински. На събитието присъства българския юридически елит. Както и миналата година церемонията беше благотворителна и събраните средства по време на награждаването бяха дарение за три болни деца – 13-годишната Снежанка и 7-годишният Божидар – болни от церебрална парализа и на 8-годишният Елвер, който е в будна кома.

Kатегориите, които бяха раздаде награди са: Адвокат на годината, Съдия на годината, Прокурор на годината, Нотариус на годината, Дело на годината, Кантора на годината, Млад юрист, Правосъдие зад граница и Юрист в медиите. След задълбочено гласуване са номинирани от цялата страна по шест професионалиста в категория. Победителите бяха избрани от техни колеги юристи и журналисти. Всеки номиниран получи и плакет със своята номинация на сцената. За победителите бяха изработени специални бронзови статуетки.
Първите номинирани бяха от категорията Съдия на годината. Това са – Георги Ушев, Магдалина Иванова, Богдана Желявска, Янко Георгиев и Янко Янев. За да връчи статуетката Темида на сцената излезе Соня Колтуклиева, а приза отиде при Богдана Желявска от Софийски Градски съд.
В категорията млад юрист бяха номинирани Гинка Христова , Борислав Чолаков, Михаил Миланов от София, Светослав Бързанов от Варненската колегия и Денис Мустафа и Милена Станджикова от Пловдивската колегия. За да връчи наградатаТемида за Млад юрист на сцената излезе ръководителят на магистърската програма по европейско право в СУ и носител на катедра Жан Моне на Европейския съюз доц. доктор на юридическите науки Атанас Семов. След прочувствена реч, той обяви за победител Гинка Христова. В категорията Кантора на годината конкуренцията бе убийствено жестока, а секретарят на Софийска адвокатска колегия г-н Владимир Дончев, дори се пошегува от сцената, че му е „неудобно да гледа такива мастити адвокати в очите, затова им е обърнал гръб“. Той обяви за победител кантората „Андрей Делчев и партньори – Евролекс България“. Конкуренция на сцената им правиха „Вълчев и Борисов“, „Пенков, Марков и партньори“, „Рашев и партньори“ и „Базлянков, Станоев и Ташев“. Номинираните нотариуси бяха Албена Наумова, Весела Ивчева, Виолета Петрова, Цветелина Гечева и Меглена Ангелова – Цацарова. Статуетката Темида връчи главният редактор на в-к Новинар г-н Стоян Сираков на нотариус Цветелина Гечева. В категорията Адвокат на годината присъствието на номинираните също бе изключително силно. На сцената в пълен състав излязоха Константин Симеонов от Благоевградската колегия, Богдан Йорданов от Бургаската АК, Васил Ставрев от Варна, Иван Кръпов от София и Атанас Богданов от Пловдивската адвокатска колегия. След като ги поизпоти, водещата от Нова тв Люба Кулезич обяви победителят в таки категория. Със статуетка Темида си тръгна Иван Кръпов.
Последва женското оръжие в адвокатурата и номинациите за Жена Адвокат на годината. А номинирани бяха Екатерина Димитров, Ренета Даньовска, Росица Вучева, Снежина Спасова, Магдалена Колева и Радост Караиванова. Правосъдният репортер на в-к Стандарт Захари Белчев връчи статуетката на Екатерина Димитрова. Номинираните за Прокурор на годината бяха Валентин Ангелов и Руси Алексиев от София, Христо Георгиев от Благоевград, Дарин Лаков от Ботевград, полк. Емил Ангелов от Пловдив. Издателят на в-к „19 минути“ Борис Ангелов обяви от сцената победителя Руси Алексиев от Апелативна прокуратура.  

В категорията Дело на годината се надпреварваха пет знакови дела от годината - Бойко Борисов срещу Волен Сидеров – спечелено от Борисов, адвокат по делото Марин Марковски, Прокуратурата в Пловдив срещу Гълъбовската група - 11 подсъдими са оправдани по 37 обвинения – адвокати по делото Людмил Рангелов , Тодор Асенов , Пенка Георгиева, Христо Георгиев, Иванка Вандова, Ивет Анадолска, Андрей Едрев осъди държавата, заради договорите с Дънди Прешъс Метълс – адвокат по делото Петър Николов, „България без цензура“ срещу ЦИК – спечелено от ББЦ – адвокат по делото Иван Гебрелиев, Процесуално представителство на засегнатите от Решение Ц-33/14.09.2012 г. на ДКЕВР ВЕИ производители с цел неговата отмяна – адвокат по делото Владимир Пенков. Да връчи статуетката Темида на сцената излезе собственикът на в-к Класа и информационна агенция Крос г-н Дриндолов. Той обяви за победител в категорията Дело на годината Прокуратурата срещу Гълъбовската група. Голямата награда на събитието беше присъдена на адвокад Еню Комитов, който пъти председателствал САК. 

Организатор на наградите за правосъдие е списание. „Власт – бизнес и политика“ с подкрепата на Софийска адвокатска колегия, Института по Европейско право, Клуба на адвокатите франкофони.

На миналогодишната церемония бяха наградени Владимир Пенков за Адвокат на годината, Менко Менков за Дело, Бойко Найденов за Прокурор, Светлана Миленкова за Нотариус, Галя Христова за Съдия, Михаил Екемджиев - Правосъдие зад граница, "Табаков, Табакова и съдружници" - Кантора на годината, Елена Ангелова за Млад юрист и Искра Онцова - Правосъдието в медиите.