Месец за профилактика на остеопорозата

 По данни на Международната фондация по остеопороза в света заради това заболяване се чупят 2 милиона кости, като тази стряскаща статистика води след себе си инвалидизация, обездвижване, постоперативни усложнения и скъпоструващо медикаментозно лечение и не на последно място – огромни разходи за обществото.
 От 17-ти ноември започва месец на профилактиката на остеопорозата в МЦ "Света София". По време на  кампанията за превенция на остеопорозата, всеки може да си направи  изследване,  което да даде категоричен отговор дали страдате от това заболяване. 

Ако имате периодични или продължителни болки в гърба, ставите или бедрото – не ги пренебрегвайте – потърсете лекар, за да си направите изследване, съветват специлистите. Възможно е да имате остеопороза и дори да не знаете за това. Хора със стари и нелекувани фрактури могат да получат редица  усложнения като загуба на тегло, изкривяване на гръбнака, познато като „вдовишка гърбица“, притискане на стомаха и белите дробове – сериозни проблеми, изискващи спешно лечение.

Остеопорозата е познато като „тихата епидемия“, тъй като е безсимптомно заболяване. Много хора живеят с артритни болки или стари наранявания на костите и ставите, и лесно пренебрегват болката, която може да е сигнал за фрактура.