Стряскаща изложба в памет на загинали при катастрофи

Започнаха прояви по повод Световния ден за възпоменание на жертвите при ПТП

Снимки от страховити катастрофи, възникнали на територията на областта бяха експонирани днес в шоу рум на един от автомобилните представители във Велико Търново. Както вече писахме, до 31 октомври в региона са станали 141 тежки пътни произшествия с 14 загинали и 170 ранени. Въпреки тази черна статистика обаче, ситуацията в нашия регион е добра, в сравнение с данните за страната, каза началникът на КАТ Николай Иванов.

Всеки трябва да има своя принос в намаляване на инцидентите по пътищата, апелираха от полицията. Това се отнася не само за шофьорите, но и за пътници, пешеходци и т.н. Органите на реда призоваха да се използват предпазни колани или каски, да се шофира с разумна скорост, да не се сяда зад волана под въздействието на алкохол или упойващи вещества. Най-важната цел на всяко пътуване е успешното пристигане, подчертаха още от Полицията.

Откриването на стряскащата изложба, която е подредена с цел превенция, бе съпроводено и със специална беседа. Слушатели бяха ученици от ПГ по електроника „Александър Попов”, които професионално се обучават за водачи на МПС. Пред тях шефът на пътните полицаипризова за дисциплина и отговорност на пътя. Съвети за това как да реагират ако станат участници или неволни свидетели на катастрофа представи главният медицински фелдшер в „Спешна помощ” д-р Деяна Хинова.

Огнеборците са също едни от първите, които посещават местопроизшествия. Тяхната работа, чувствата на екипите и случващото се на мястото на инцидента описа пред младежите началникът на група в Оперативния център на регионалната противопожарна дирекция Станко Лазов. Подкрепи го и директорът на пожарната Красимир Кръстев, който също присъства на събитието. Там бяха още областният управител проф. д-р Георги Камарашев, зам.-кметът на общината Ганчо Карабаджаков, представители на НВУ „Васил Левски”.

Панихида в памет на жертвите при катастрофи отслужи отец Славчо. Със съдействието на великотърновския митрополит Григорий на 16 ноември 2014 г. (неделя) в църковни храмове в цялата област пък ще бъдат отслужени заупокойни молитви за загиналите. в памет на жертвите от пътнотранспортни произшествия.

Проявите са по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия, който тази година се отбелязва на 16 ноември.