Без такса смет за имоти, които не се ползват постоянно

Мисия Пловдив

14-11-2014, 15:56

Снимка:

Plovdivutre архив

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Нужно е само да се подаде декларация в "Местни данъци и такси"

Собствениците на имоти, които не ги ползват целогодишно, няма да плащат такса смет. Тази поправка в наредбата за административни такси и цени на услуги беше приета вчера от Общинския съвет. Бонусът е разрешен със закона за местните данъци и такси, който значително улеснява собствениците. Те трябва да подадат само декларация в два екземпляра в общинската дирекция "Местни данъци и такси". 
Досега освобождаването от такса за битови имоти ставаше много трудно, тъй като задължително се изискваше документ, че в имота са изключени ток и вода или пък изобщо ги няма. Мнозина се отказваха именно заради тези бюрократични лабиринти. Декларациите се подават до края на тази година. За неверни данни могат да бъдат наложени санкции - такса за цяла година с лихвите и глоба.
Съветниците ремонтираха и наредбата за обществен ред, според която предизборната агитация трябва да се премахва от обществените места в срок от седем дни след вота. До този момент имаше разминавания в местната наредба и Изборния кодекс, заради което Инспекторатът се въздържаше да наказва неизрядните партии. Част от оръфаните плакати и до днес се развяват по улиците.