Всяко пето дете е с наднормено тегло

Животът

14-11-2014, 17:00

Снимка:

medweb.ru

Автор:

plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Всяко десето е затлъстяло, твърдят ендокринолозите

Около 10 % от децата у нас са със затлъстяване, а други  20 % - с наднормено тегло. Това каза пред журналисти д-р Анелия Балабанова, детски ендокринолог. Затлъстяването се превръща във все по-сериозен проблем, затова лекарите и родителите трябва да се грижат децата да се хранят правилно, каза д-р Балабанова.

По думите й обществото трябва да е информирано, че освен така наречения класически инсулинов диабет – тип 1 има още и диабет - тип 2 и трябва да се познават симптомите, за да може по-бързо да се насочват към диагноза.
Признаците на диабет - тип 1 най-често са пиене на голямо количество течности, обилно уриниране, постоянно чувство за глад, придружено с намаляване на теглото, поясни специалистът. В крайните стадии на този процес се стига до повръщане, коремни болни, някои от тези деца попадат в хирургични клиники. Затова, когато детето започне да пие необичайно количество течности и започне да се напикава нощно време, майките трябва да потърсят съдействието на личния си лекар или педиатър. Изследването на кръвна захар е много лесно и бързо, за да може да се ориентират веднага дали имат проблем и по каква причина се случва това, разяснява ендокриноложката.