15 души изкараха успешно курсове за водолази

Обучаваха ги във водолазен център „Посейдон" в село Тюленово

15 души от рибарската област Шабла-Каварна-Балчик придобиха правоспособност за начинаещи водолази, съобщават организаторите.

Всички курсисти завършиха успешно обучението, след като положиха тест за придобиване на правоспособност по стандартите.

Официалното връчване на паспортите се проведе в Зеления образователен център в гр. Шабла.
Обучението протече в 5 последователни дни и се проведе в две части – теоритична и практическа. Теоретични познания за водолаз-любител курсистите получиха във водолазен център „Посейдон", село Тюленово, а практическите упражнения бяха проведени в открития басейн на хотел в комплекс Св. Св. Константин и Елена, като всеки от обучаващите се направи по 5 гмуркания.
Заявка за участие в обучението за начинаещи водолази подадоха над 40 души от различни области на страната. Сред основните критерии, по които бяха селектирани 15-те кандидати бяха: да са жители на общините Шабла, Каварна и Балчик, да имат добри плувни умения, да са физически здрави. Под внимание беше взето и желанието на курсистите да продължат развитието си в областта на водолазната дейност. След курса, паспорти получиха две дами и представители на малцинствените групи в рибарската област, в отговор на един от приоритетите на проекта, а именно липсата на полова и етническа дискриминация.

Обучението се реализира по Проект за безвъзмездна финансова помощ, Договор по Местната стратегия за развитие на Местна инициативна рибарска група „Шабла-Каварна-Балчик" чрез Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство" (2007-2013).
Обучените водолази ще могат да се гмуркат, да практикуват подводен риболов, рапанолов и други, както и да повишат квалификацията си в областта на водолазната дейност.