Американска компания внедрява роботи охранители

Политика

14-11-2014, 20:23

Снимка:

flickr.com/torek

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Робот с отворен код вдъхновява иновациите в учебната среда

Роботът ще използва четири камери с висока резолюция, четири микрофона и мини метеорологична станция

През един слънчев ноемврийски следобед пред сграда номер 1 в кампуса на Microsoft в Силициевата долина могат да се видят четири робота, високи 1.5 метра с тегло 136 килограма, пише Technology Review. Те изглеждат като персонажи от научнофантастичен филм. Движат се тихо в различни посоки, като от време на време спират и се обръщат, за да избегнат сблъсък с кошче за боклук, стена или друго препятствие. Роботите имат както дружелюбно, така и заплашително излъчване. Това приятелско, но не съвсем, присъствие е част от работата им да охраняват университетски кампуси, търговски центрове и училища. 

Стартиращата компания Knightscope, базирана в Маунтин Вю, Калифорния, проектира, разработва и тества робота K5 от 2013 година. До момента са произведени седем машини и фирмата планира да въведе в експлоатация още четири до края на годината. Роботите са създадени да засичат необичайно поведение. „Така ще се избегне монотонната и понякога опасна работа, а охранителните фирми и полицията ще се занимават със стратегически дейности“, казва съоснователят и вицепрезидент на Knightscope Стейси Стивънс.

За да може да свърши работата на човек охранител, К5 използва камери, сензори, навигационно оборудване и електрически двигатели. Всичко това е събрано в куполовидно тяло с голяма презареждаща се батерия и компютър. Роботът разполага с четири камери с висока резолюция, четири микрофона и мини метеорологична станция, която измерва атмосферното налягане, нивата на въглероден двуокис и температурата. Машините си служат с Wi-Fi или безжична мрежа, за да комуникират една с друга или с хората, които дистанционно наблюдават камерите, микрофоните и другите източници на информация.

GPS и лазерен инструмент помагат на роботите да се придвижват в охранявания район и да избягват препяствията по пътя. Когато „започват работа“ на ново място, човек с безжичен контролер показва на машините размерите и границите на охраняваната площ и им помага да опознаят заобикалящата ги среда. „Ние им даваме базова карта на района и те започват да я надграждат“, обяснява Стивънс.

Компанията едва ли ще замести с роботи всички охранители, особено като се има предвид, че по данни на Статистическото бюро на Министерството на труда на САЩ през миналата година са назначени над един милион души на такава позиция. Средната надница на хората охранители обаче е почти два пъти по-висока от 6.25 долара на час, които взима Knightscope за услугите на роботите си.

Машините имат батерия, която издържа 24 часа с едно зареждане, и са настроени да известят контролния център, ако засекат необходимост от презареждане. K5 изглеждат дружелюбни и не носят оръжие, но не са лишени от възможности за самозащита. Ако някой тръгне срещу тях, те рязко спират. Ако се опита да ги хване, се включва аларма, която същевременно изпраща сигнал с ниска степен на тревога към контролния център. Следващата стъпка е включване на силна звукова аларма и подаване на сигнал с висока степен на тревога. Ако човек в пазения от роботите район е в беда, може да натисне копче в горната част на машината, за да извика незабавно помощ.тофронталния кортекс.