„Пътна полиция”- София провежда акция „Пешеходна пътека”

От началото на годината в столицатапри пътни инциденти са загинали 46 души, ранените са 1267

Във връзка със зачестилите в последно време пътни инциденти с пешеходци отдел „Пътна полиция”- СДВР започна 7-дневна акция „Пешеходна пътека”, съобщиха от пресцентъра на МВР. Полицейските служители следят спазването на правилата за движение както от пешеходците - за пресичане само на определените за това места, така и от шофьорите - за спазване предимството на пресичащите на пешеходни пътеки.

КАТ-София ще отбележи и Световния ден за възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия. Предвижда се на 20 ноември (четвъртък) от 10:30 часа на паркинга пред хотел „Кемпински” столични полицаи, пожарникари, представители на БЧК и парамедици да демонстрират действия по спасяване на тежко пострадали от пътен инцидент граждани. В сценария е включен и хеликоптер от Специализирания въздушен транспорт.

По идея на Генералната асамблея на ООН 16 ноември е определен за Световен ден за възпоменание на жертвите при пътно-транспортни произшествия. Целта на тази инициатива е хората по целия свят да се замислят за тежките загуби, които човечеството понася ежедневно в следствие на войната по пътищата. Всяка седмица в страната при пътно-транспортни произшествия загиват повече от 12 души.

От началото на годината до края на месец октомври, само в столицата, са регистрирани 1096 произшествия с пострадали, при които са загинали 46, а ранените са 1267. В сравнение със същия период на миналата година тежките пътно-транспортни произшествия са с 69 повече, при загиналите няма промяна в броя, а ранените са повече с 38.
Анализът на информацията за пътно-транспортния произшествията на територията на София показва, че по-голямата част от тях са предотвратими и предсказуеми, ако се предприемат съвместни действия за постигане на ново поведение за безопасно участие в движението. За постигането на тази цел служителите на Отдел „Пътна полиция”- СДВР предприемат ежегодно редица инициативи: посещение на училища и детски градини, участие в кампании на различни организации, свързани с безопасността на пътя, провеждането на различни операции, се казва още в съобщението.